Obavijesti

News

Komentari 1

Sabor: Odbori nisu podržali prijedlog o pobačaju u Ustavu

Sabor: Odbori nisu podržali prijedlog o pobačaju u Ustavu

Dva saborska tijela - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za zakonodavstvo odlučili su u utorak na zajedničkoj sjednici većinom glasova da se krene u proces pristupanja promjene Ustava

VIDEO

Članovi Odbora za Ustav jednoglasno su, nakon dva i pol sata rasprave glasali da se krene u izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu o referendumskoj regulativi, dok su članovi Odbora za zakonodavstvo te odluke donijeli većinom glasova.

Odbori su raspravljali o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava na prijedlog 92 zastupnika.

Iz SDP-a su najavili da će podržati pristupanje promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, no, čelnik stranke Peđa Grbin upozorio je da Ustavni sud dobiva ogromne diskrecijske ovlasti pri odlučivanju koja su pitanja pogodna za referendumsko odlučivanje te da teme o kojima se na taj način ne može odlučivati moraju biti taksativno navedene u Ustavu.

SDP: Tražimo izmjene Ustava o pobačaju. Nećemo dopustiti američki ili poljski scenarij!
SDP: Tražimo izmjene Ustava o pobačaju. Nećemo dopustiti američki ili poljski scenarij!

Naglasio je da podržava smanjivanje broja potpisa za referendum na 250 tisuća kao i definiranje kvoruma za odlučivanje.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da takav prijedlog ne mogu podržati i da ga treba kategorički odbiti. Nejasno joj je zašto se daju tolike ovlasti Ustavnom sudu u odlučivanju o referendumskom pitanju.

Benčić je također upitala zašto se ne propiše o kojim se člancima Ustava ne može odlučivati na referendumu te je ocijenila da će predložena odredba onemogućiti veliki broj referenduma. Smatra i da će kvorum odlučivanja od jedne trećine birača onemogućiti bilo koji ustavotvorni referendum pa nikada više nećemo imati uspješni ustavotvorni referendum.

Socijaldemokrati dali potpise, Vidović odbacio tumačenje da su oni novi 'žetončići'

Davorko Vidović iz Socijaldemokrata ranije je na konferenciji za novinare najavio je da će njegova stranka pokrenuti nacionalni okrugli stol o širim ustavnim promjenama po uzoru na one koje je predlagao bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

S obzirom na to da je i desetero članova Socijaldemokrata dalo potpise za pokretanje postupka promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na referendum, što su neki protumačili da su oni novi 'žetončići', Vidović je takvo tumačenje rezolutno odbacio, naglasivši da oni ni s kim ne trguju.

"Ne podržavamo pokušaj trgovine od pojedinih predstavnika u Saboru. To nije dobar put, Ustav nije krameraj", poručio je, aludirajući na pokušaj dijela lijevo-liberalnih stranaka da se u istom paketu raspravlja o i uvrštenju pobačaja u Ustav.

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić ustvrdila je da se sada vidi u kojem grmu leži žeton.

O HDZ-ovoj inicijativi izmjene Ustava: 'Kad sam ja prikupljao potpise onda su bili protiv'
O HDZ-ovoj inicijativi izmjene Ustava: 'Kad sam ja prikupljao potpise onda su bili protiv'

"Ovakvo silovanje dnevnog reda, gdje se preko noći pokušava ugurati novu točku, sve kako bi se trenutkom nepažnje onemogućila saborska rasprava i prošvercale ustavne izmjene koje će u praksi ne samo otežati nego onemogućiti referendume u Hrvatskoj sramota je za sve demokratske procedure i nevjerojatno da postoji ijedna demokratska stranka odnosno zastupnik u Republici Hrvatskoj koji će podržati ovakvo gušenje demokracije HDZ-a i onemogućavanje izjašnjavanja volje hrvatskih građana”, poručila je.

Navela je da je preporuka Venecijanske komisije omogućiti građanima da na referendumu odluče o referendumskim izmjenama. Kazala je i da će referendumi u Hrvatskoj biti stvar prošlosti, ako to prođe kako je zamišljeno.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš slaže se s pokretanjem ustavnih promjena, suglasna je s brojem potrebnih potpisa od 250 tisuća, ali je zatražila da se diskrecijske ovlasti Ustavnog suda smanje na najveću moguću mjeru.

Branko Bačić (HDZ) je, komentirajući oporbene kritike na račun ovlasti Ustavnog suda i kvoruma odlučivanja poručio da su, kao predlagatelji, otvoreni za kvalitetne prijedloge. Neodgodiva je društvena potreba ići u proces uređenja referendumske legislative jer je riječ o neuređenom području koje odgovara samo onima koji politikantski skupljati poene, poručio je Bačić.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je da nisu dobro definirana pitanja o kojima se ne smije odlučivati na referendumu, pogotovo vezano uz ljudska prava. Istaknula je i da ta pitanja treba definirati u Ustavu, a ne u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista na konferenciji za novinare izrazio je čuđenje što je prikupljeno 92 potpisa za ustavne promjene koje će dovesti do daljnjeg otežavanja i ograničavanja referenduma. Nijedna stranka ni zastupnik s desne strane političkog spektra nije podržao te promjene Ustava.

Sabor: Odbori nisu podržali prijedlog o pobačaju u Ustavu

Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav (35. sjednica) i za zakonodavstvo na zajedničkoj sjednici u utorak nisu podržali prijedlog 40 zastupnika da se u Ustav unese odredba o pravu žene na izbor o rađanju.

Taj prijedlog podnijeli su zastupnički klubovi lijevo-liberalne oporbe, uz dio zastupnika vladajuće većine iz HSLS-a i Reformista, tražeći da se u Ustav uvrsti da žena samostalno i slobodno odlučuje o rađanju, a država osigurava pretpostavke za ostvarivanje tog prava.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da razlog zbog kojeg to predlažu je što žele da se tom pravu osigura maksimalna zaštita te da se tretira kao i druga ljudska prava, da pravo na izbor bude maksimalno zaštićeno i zajamčeno svakoj ženi. "Pravo žene da odlučuje o svom tijelu, o rađanju i o svom izboru mora biti u Ustavu kao temeljnom pravnom i političkom aktu u društvu", istaknuo je.

Grbin je pritom dodao da ne dovode u pitanje pravo na priziv savjeti.

Prijedlog sadrži i pozitivnu obvezu države u ostvarivanju tog prava jer dosadašnja praksa pokazuje da unatoč zakonu koji osigurava prvo na pobačaj da se ono ne ostvaruje, dodala je Sandra Benčić (Možemo).

"Bitno nam je, ne samo da to pravo deklarativno uđe u Ustav nego da bude praktično i ostvarivo, da postavi jasnu obavezu državi kao i posljedično da bude osnova za naknadu štete ženama koje to pravo nisu mogle ostvariti”, rekla je Benčić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kaže kako je postojeće stanje alarmantno i da će vjetrovi koji su zapuhali iz Amerike zapuhati i u Hrvatskoj.

Za neke naše sugrađanke je medicinski prekid trudnoće apsolutno nemoguć, za mene je to civilizacijsko pitanje i mora biti definiramo Ustavom, ustvrdila je.

Branko Bačić (HDZ) podsjeća da se o istoj temi raspravljalo prije dva mjeseca te da su tada iz HDZ-a jasno poručili da na razini vladajuće većine nema konsenzusa oko toga.

"Riječ je o kompleksnom pitanju, pravnom, moralnom, etičkom i medicinskom, nije jednostavno oko takvog pitanja uspostaviti konsenzus", kazao je .

U HDZ-u se zalažemo za zaštitu života za koji smatramo da počinje začećem, ali poštujemo i pravo žene na privatnost, zdravlje i slobodu izbora i pravo izbora, te želimo da prekid trudnoće bude izuzetak, poručio je.

Istaknuo je i kako je pravo na prekid trudnoće uređeno postojećim zakonom te kako neće doći do zabrane prekida trudnoće u Hrvatskoj.

Ako je nešto propisano zakonom, a dolazi do kršenja tog zakona, treba inzistirati da se zakon provodi, poručio je Bačić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk