News

Komentari 11

Veledrogerijama do kraja 2019. 500 milijuna kuna za dugove

Veledrogerijama do kraja 2019. 500 milijuna kuna za dugove

Veledrogerijama će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) do kraja godine uplatiti 500 milijuna kuna za pokriće dugova za isporučene lijekove, a prvih 300 milijuna kuna dobit će u listopadu

- Dogovorili smo se da HZZO do kraja godine uplati 500 milijuna kuna, a svi drugi oblici rješavanja dugova bit će razmatrani kako vrijeme bude išlo. U srijedu imamo sastanak s županima pa ćemo vidjeti što se na toj razni može učiniti kako bi se bolje kontrolirali troškovi. Županije su vlasnici bolnica pa ćemo vidjeti koliko mogu participirati u tim dugovima, izjavio je Kujundžić nakon sastanka.  

Kazao je kako se na razini Vlade razmatralo moguće podizanje kredita za pokriće cjelokupnog duga iznad 60 dana, koji iznosi 2,1 milijardu kuna, s obzirom na trenutno povoljne kamate na tržištu. To bi značilo i određene mogućnosti za jeftiniju nabavku lijekova, no o tome će odlučiti stručnjaci.

Što se tiče dugoročnog rješenja, Kujundžić poručuje da će svi morati izdvajati više za zdravstvo. "Morat ćemo svi izdvajati više, hoće li to biti kroz dopunsko, kroz cigarete, u svakom slučaju onaj tko ozbiljno razmišlja toga je svjestan", rekao je.

Ako hrvatsko zdravstvo želi pratiti kvalitetu i dostupnost zdravstva u razvijenim zemljama morat će naći dodatne novce, jer sve novo što se uvodi u terapiju i dijagnostiku košta. "Ne možemo sa 750 eura izdvajanja po stanovniku za zdravstvo biti jednako dobri kao i drugi s 5000 eura", ističe Kujundžić.

Veledrogerije se nadaju isplati još 500 milijuna kuna

Predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Klobučar rekao je novinarima kako je dogovoreno da im 300 milijuna kuna duga bude uplaćeno u listopadu, a do kraja godine još 200 milijuna.

- To je trećina onoga što tražimo, ali nam je ministar dao nadu da će na kraju godine biti rebalans proračuna te da bi višak sredstava uplatili nama. Postoji i treća opcija, da se država zaduži jer su trenutno niske kamate od 0,1 do 0,2 posto, pa da se određeni dio duga možda još plati, što bi bilo najbolje rješenje, kaže Klobučar.

Vjeruje da će Ministarstvo zdravstva ispoštovati dogovor o plaćanju 500 milijuna kuna, te da će rebalansom proračuna biti isplaćeno barem još toliko. "S tih milijardu kuna neko vrijeme ćemo mirno poslovati, ali lagao bih kad ih rekao da sam sretan", dodao je.

Klobučar navodi kako ukupni dospjeli dug za četiri najveće veledrogerije, koje pokrivaju 70 posto tržišta, iznosi 2,5 milijarde kuna, a ako se uključe i manji dobavljači dug raste na iznad 3 milijarde kuna.

U vezi tužbi zbog dugova koje su veledrogerije podizale protiv pojedinih bolnica, Klobučar kaže da će svaka veledrogerija odlučivati za sebe, no s obzirom na danas "ponuđenu ruku" Vlade novih tužbi ne bi trebalo biti.

Najčitaniji članci