Obavijesti

News

Komentari 15

Veleposlanik prošvercao u Libiju 1500 litara alkohola

Veleposlanik prošvercao u Libiju 1500 litara alkohola
1

Veleposlanik Jovan Vejnović predsjedniku Mesiću je u razgovoru rekao da je javna tajna da se piće koje je zabranjeno nabavlja preko ambasada

VIDEO

Hrvatski veleposlanik zloupotrijebio je diplomatski status i u Libiju krijumčario alkohol, piše Jutarnji list, pozivajući se na interni dokument odjela za unutarnji nadzor MVPEI-a. Prema tome, čini se da je veleposlanik Jovan Vejnović unosio alkohol u Libiju u kojoj su konzumiranje, uvoz i prodaja alkohola najstrože zabranjeni, za potrebe libijske podružnice hrvatske tvrtke Crosca koja djeluje u sastavu Ine.
Jutarnji piše o analizi MVPEI-a prema kojoj je Vejnović preko bescarinske prodavaonice za diplomate nabavio "žestoka pića, pivo i vino u vrijednosti od 18.048 dolara", odnosno "514 litara žestokih pića, 682 litre piva i 310 litara vina".
Jutarnji pojašnjava da veleposlanik smije za veleposlanstvo nabavljati alkoholna pića jer se u veleposlanstvu diplomati ponašaju prema zakonima svojih zemalja, ali da je sporna količina te činjenica da "te silne litre alkohola nisu popijene unutar zgrade veleposlanstva". Ostatak je nabavljen za potrebe tvrtke Crosco, kaže se u analizi koja je obuhvatila četiri fakture iz 2007. i 2008., piše Jutarnji list. Osim što privilegirani postupak nabave Vejnović nije koristio isključivo za službene potrebe veleposlanstva i time kršio odredbe Bečke konvencije, dodatni je problem to što veleposlanstvo nije moglo nadzirati u koje se svrhe koriste nabavljeni artikli, pa tako veleposlanik ne može jamčiti da nije bilo kršenja zakona i običaja zemlje domaćina.
Čim je to otkrila interna kontrola Ministarstva vanjskih poslova, odmah je, piše Jutarnji list, obaviješten predsjednik Mesić, ali iz njegova ureda kažu da smatraju kako nije riječ o propustu koji bi bio razlog za opoziv veleposlanika.
Glasnogovornica predsjednika Danja Šilović Karić kaže da je predsjednik "razgovarao s veleposlanikom Vejnovićem koji mu je rekao kako je javna tajna da se preko ambasada nabavlja alkohol koji je u Libiji zabranjen". "To je nabavljeno za naše radnike. Dakle, ne može se govoriti da je riječ o švercu, nego je na neki način riječ o pomoći našim radnicima", prenosi Jutarnji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza