Obavijesti

News

Komentari 72

"Veličina državničkog djela Tuđmana čini se sve većom"

"Veličina državničkog djela Tuđmana čini se sve većom"
3

Rodno mjesto dr. Tuđmana, prvoga predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske, premijer Plenković posjetio je u povodu obljetnici njegova rođenja 14. svibnja 1922.

VIDEO

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Velikom Trgovišću u povodu 97. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1922.-1999.), da kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanovog djela i mudre državničke odluke čine se sve većima, a respekt prema njemu jasniji i rašireniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:47

Rodno mjesto dr. Tuđmana, prvoga predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske, premijer Plenković posjetio je u povodu obljetnici njegova rođenja 14. svibnja 1922., a u izaslanstvu su bili i saborski zastupnik prof. Miroslav Tuđman, ministar branitelja Tomo Medved, Vladimir Šeks  te kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac.

Kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana položili su vijenac i zapalili svijeću.

Premijer Plenković podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od smrti predsjednika Tuđmana kao i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je Tuđman bio predsjednik.

„HDZ je najveća i najsnažnija hrvatska politička stranka koja je zahvaljujući njegovom vodstvu predvodila Hrvatsku i prema slobodi i prema samostalnoj, neovisnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva i u konačnici, trasiranju puta u EU i Sjevernoatlantski savez”, naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je kraj 80-ih i početak 90-ih godina bilo jedinstveno povijesno vrijeme za Hrvatsku.

„Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu, vizionarstvu i pogledu u budućnost stvorena je moderna, slobodna hrvatska država. Mislim da kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegovog djela i načina na koji je državničkom mudrošću rješavao probleme toga vremena, čine se sve većim; i respekt koji postoji prema njemu je sve jasniji i rašireniji“, rekao je Plenković.

Tuđman državnik, vizionar i strateg, u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate

Na novinarsko pitanje vezano za prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da se ustanovi novo državno odličje, Velered Franje Tuđmana, premijer je rekao kako je u tijeku faza konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona.

„Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažem i da ćemo postići konsenzus“, odgovorio je Plenković.

Da je riječ o dobroj inicijativi slaže se i Vladimir Šeks koji smatra da bi to dalo dodatan značaj liku i djelu Franje Tuđmana. Šeks je naglasio da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate.

„Na ideji nacionalne pomirbe, jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, na tri stupa njegove doktrine -  a to su ideja hrvatskog državnog prava, prava hrvatskog naroda na svoju državu, Ante Starčevića, mirotvorstva Stjepana Radića i državotvorne hrvatske ljevice s programom socijalne pravde - na temelju ta tri načela Franjo Tuđman uspio je da hrvatski narod prvi put u svojoj sveukupnoj povijesti iznjedri svoju samostalnu demokratsku državu. To je neprolazna zasluga prvog hrvatskog predsjednika”, podsjetio je Šeks.

Bandić: Bez predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja ne bi imali slobodnu demokratsku Hrvatsku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u utorak, na 97. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, da bez hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku.  

 "Da nije bilo hrvatskog antifašizma iz Drugog svjetskog rata, hrvatskog antifašizma iz Domovinskog rata te hrvatskih branitelja, prvog hrvatskog predsjednika i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku", izjavio je Bandić novinarima na zagrebačkom Mirogoju, gdje je s izaslanstvom Grada Zagreba položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 Naveo je da je neovisna i slobodna Hrvatska iznjedrena i na zasadama hrvatskog antifašizma od 1941. do 1945., preko ustavnih amandmana i razdruživanja te hrvatskih branitelja, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Tuđmanom.

 Nažalost, ocijenio je Bandić, ona nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji, pa i prvi predsjednik Tuđman - još bogatija i prosperitetnija s više zajedništva, složnosti,  više sposobnih nego podobnih, te boljim životom za sve ljude.
 Iako je jedan dio stvari napravljen, Bandić je rekao kako je na njima da ne odustaju i idu dalje. Jer, poručio je, bez rada, solidarnosti i zajedništva te sposobnih a ne podobnih ljudi, nema napredne i gospodarski prosperitetne Hrvatske.

 Zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Tuđmanu, Bandić je poručio: "Jedan je prvi, a svi ostali su drugi".

 Smatra kako Tuđmanu to mnogi u hrvatskoj novijoj povijesti nisu mogli oprostiti. "Nijedan predsjednik i skoro svi premijeri. Nitko mu to nije htio priznati, ali to treba priznati", kazao je Bandić.

 Podsjetio je da je Franjo Tuđman imao hrabrosti 1990. godine Slobodanu Miloševiću reći -  NE, suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji te najjasnije, u pokretu HDZ-a, kojem je bio na čelu, izraziti ideju neovisne slobodne Hrvatske'.

 Također, podsjetio je Bandić, bio je na čelu Republike Hrvatske kada je međunarodno priznata, i  sredinom 1990-tih kada je reintegrirana u svoje granice.  "To je zasluga prvog hrvatskog predsjednika i hrvatskih branitelja", istaknuo je Bandić. 

 Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u  Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...