News

Komentari 2

Velik broj uginulih ždralova zbog novog soja ptičje gripe

Velik broj uginulih ždralova zbog novog soja ptičje gripe

Izraelsko ministarstvo zabranilo prodaju jaja s gripom pogođenih farmi, a broj uginulih životinja raste

Više od 2000 divljih ždralova umrlo je u Izraelu od ptičje gripe u rezervatu prirode na sjeveru zemlje, priopćili su u nedjelju dužnosnici Izraelske uprave za prirodu i parkove.

-Do sada je umrlo 2.000 divljih ždralova, a procjenjuje se da ih je 10.000 zaraženo- rekao je Ohad Hatsofe, ptičji ekolog.

-Procjenjujemo da je sada jedna petina populacije ždralova u Izraelu zahvaćena ptičjom gripom- izjavio je Uri Naveh, zamjenik ravnatelja.

U Izraelu svake godine postoje slučajevi zaraze, no ova je godina drugačija s brojem uginulih životinja koji je 'izniman'.

Od listopada je više od 100 000 ždralova stiglo u Izrael, a većina njih se zaustavlja u dolini Hula na sjeveru kako bi se odmorili prije nego što nastave put. Oko 40 000 ždralova ostalo je u Izraelu, osobito u dolini, gdje trebaju nastaviti putovanje prema mjestima za parenje u ožujku.

Ostali slučajevi ptičje gripe H5N1 detektirani su na poljoprivrednim lokalitetima, na sjeveru Izraela, gdje se nalaze farme peradi. Izraelsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u nedjelju da obustavljaju prodaju jaja s tih farmi. Dodali su i da uvode mjere za uvoz jaja kako bi se izborili s potencijalnom nestašicom.

Iako je rizik prijenosa ptičje gripe na ljude vrlo nizak, stručnjaci Izraelske uprave za prirodu i parkove objasnili su da soj virusa H5N1 može biti opasan za ljude.

- Soj je smrtonosan za 36% do 50% zaraženih- rekao je Ohad Hatsofe.

Najčitaniji članci