Obavijesti

News

Komentari 36

Otpad u prirodi: Park prirode Medvednica treba vašu pomoć

Otpad u prirodi: Park prirode Medvednica treba vašu pomoć
2

Iako su prekrasne lokacije poput Parka prirode Medvednica dijelovi prirode koje moramo čuvati za buduće naraštaje, divlji deponiji pokazuju kako neke nije briga

VIDEO

Velika eko akcija posjetit će Zagreb te će se nova akcija održati u subotu, 9. studenoga u parku prirode Medvednica. Čistit će se Zelena magistrala (odvojak prema planinarskom domu Glavica i Ponikve) te kamenolom Bizek s početkom u 10 sati. U pomoć volonterima Velike eko akcije priskočit će i djelatnici parka prirode Medvednica.

Zelena magistrala

Lokacija koju ćemo očistiti od otpada nalazi se na jugozapadnom dijelu Parka prirode Medvednica, na cesti koja od Aleje Bologne (od Gornjeg Stenjevca, Zagreb) vodi do livade Ponikve (livada na kojoj su trave i poljsko cvijeće važni kao Natura 2000 stanište) i završava u šumi. Ovo je krški dio Parka i zato vrlo osjetljivo područje, a tuda prolazi potok Vrapčak te potok Dubravica.

Oba lokaliteta na kojima će se provoditi akcija izuzetno su važna za bioraznolikost. Kamenolom Bizek osim što je vrijedno geološko područje, ujedno je i važan faunistički lokalitet zbog zabilježenih 12 vrsta gmazova i vodozemaca. Kamenolomi privlače velik broj vrsta zbog pogodne izloženosti (ekspozicije), bogate strukture i brojnih skloništa te nakupljanja vode. Zanimljivo je da se kamen litotamnijski vapnenac iz kamenoloma Bizek koristio za građenje brojnih građevina u Zagrebu kao što su pošta u Jurišićevoj ulici, arkade na Mirogoju te Zagrebačka katedrala.

Ponikve su jedinstven primjer vlažne livade na Medvednici, na kojoj je zastupljena vegetacija tipična za plitke depresije u kojima se u proljeće duže zadržava voda. S obzirom na to da se radi o krškom polju (vodopropusne stijene) zagađenjem površinskih voda su ugrožena vodena staništa i vodena fauna špilje Veternice. 

Otpad se nalazi duž cijele magistrale u dužini od oko 3 kilometra s lijeve i desne strane niz padine. Radi se pretežito o odbačenoj bijeloj tehnici, automobilskim gumama, komunalnom otpadu, građevinskom otpadu i drugom sličnom otpadu. Sav taj otpad narušava izgled i ljepotu Zelene magistrale i prirode koja ju okružuje, a naša je zadaća vratiti magistralu u stanje u kojem je ona i najljepša - kada je u potpunosti čista!

Pridružite nam se!

Kako bi pomogli u čuvanju okoliša trebamo i vašu volontersku pomoć. Izrazito nam je drago što su na dosadašnjim eko akcijama brojni volonteri prepoznali važnost akcije te vas pozivamo da nam se pridružite ove subote, 9. studenoga u Zagrebu! Očekuje vas pregršt pozitivne energije te podrška naših sponzora!

Pratite nas na našem FB profilu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi