Obavijesti

News

Komentari 1

Velika stvar: Lijek za cističnu fibrozu mogao bi doći na listu osnovnih lijekova, čeka se HZZO

Velika stvar: Lijek za cističnu fibrozu mogao bi doći na listu osnovnih lijekova, čeka se HZZO

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a dalo je pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na osnovnu listu HZZO-a, konačnu odluku treba potvrditi Upravno vijeće HZZO-a

VIDEO

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a odobrilo je stavljanje lijekova za cističnu fibrozu, Kaftrija, Kalydeca i Orkambija, na osnovnu listu HZZO-a! To su tri lijeka koja bi oboljelima trebali produljiti životni vijek i olakšati svakodnevni život. Naime, prosječni životni vijek oboljelih je između 30 i 40 godina. Podsjetimo, cistična fibroza je rijetka genetska bolest koja najčešće razara pluća i probavu, ali i druge vitalne organe. Jako je progresivna te se uz desetke lijekova dnevno, stanje može samo donekle držati pod kontrolom, nikako se ne može popraviti.

No to pozitivno mišljenje daje se uz uvjet: mora se pratiti učinak lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba. Sredstva će osigurati HZZO  kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju - kažu iz HZZO-a.

Oboljeli od cistične fibroze HZZO-u šalju apel da im odobri lijekove: "Želimo živjeti dulje!"
Oboljeli od cistične fibroze HZZO-u šalju apel da im odobri lijekove: "Želimo živjeti dulje!"

Sljedeći korak je potpisivanje financijskog ugovora s nositeljem odobrenja, tvrtkom Vertex Pharmaceuticals (Irska), a nakon toga konačni prijedlog ide na Upravno vijeće HZZO-a koji bi trebao donijeti konačnu odluku. 

Iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze apeliraju na Upravno vijeće da postupak konačnog odobrenja odrade u što kraćem roku kako bi 150 oboljelih moglo započeti put k lakšem i dužem životu. 

- Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a da do kraja provede postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima. Ovo je prijelomni trenutak koji smo mjesecima čekali te nastavljamo pratiti situaciju dok nam lijekovi konačno ne budu dostupni - rekao je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak.

Borba za lijekove

Današnjoj sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a prethodile su tri sjednice, sve održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu iako je dobavljač ta tri revolucionarna lijeka još u travnju došao na hrvatsko tržište i uputio zahtjeve HZZO-ovom Povjerenstvu za lijekove da ih uvrsti na listu osnovnih lijekova, no za živote oboljelih nije bilo sluha.

Od travnja, kada je predana dokumentacija za pokretanje postupka, održane su tri sjednice Povjerenstva koje su prošle bez konkretnih odluka, poslano je otvoreno pismo premijeru, a isto je također poslano svim čelnim ljudima u Ministarstvu financija, Ministarstvu zdravstva te Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, no pomaka nema.

- Potom je hitno zakazan sastanak Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja, nakon čega su Vlada, točnije premijer Andrej Plenković, te Ministarstvo zdravstva, dali punu podršku Udruzi u borbi za uvrštavanje nužnih lijekova na osnovnu listu HZZO-a, koja je danas urodila plodom - javljaju iz Udruge. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"