News

Komentari 68

Veliki požar na Biokovu: Uz šest aviona s buktinjom se bore i sve dostupne snage iz Makarske

Veliki požar na Biokovu: Uz šest aviona s buktinjom se bore i sve dostupne snage iz Makarske

Požar koji je u nedjelju buknuo na Biokovu, u zaseoku Šošići, gase sve raspoložive vatrogasne snage s makarskog područja, a pomažu im i vatrogasci iz Omiša i Vrgorca te četiri kanadera i dva air tractora

Požar na lokaciji Gornje Igrane izbio je u nedjelju oko 9 sati, rekli su nam makarski vatrogasci. Radi se o dosta nepristupačnom terenu što dodatno otežava posao vatrogascima.

Stoga su uz vatrogasce sa cijelog Makarskog primorja na intervenciju i ispomoć pozvani i kanaderi koja iz zraka pokušavaju pripomoći vatrogascima. 

Na požarištu su ukupno 82 vatrogasca sa 22 vatrogasna vozila.

Nisu ugroženi stambeni objekti

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević kazao je: 

Požar koji je u nedjelju buknuo na Biokovu, u zaseoku Šošići, gase sve raspoložive vatrogasne snage s makarskog područja, a pomažu im i vatrogasci iz Omiša i Vrgorca te četiri kanadera i dva air tractora.

Iako gašenje vatrene stihije otežava vjetar i nepristupačnost teranu, nisu ugroženi stambeni objekti, rekao je Hini  Kovačević.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). tri zrakoplova Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga angažirana su na požarištu na području Biokova kod mjesta Igrane u Splitsko-dalmatinskoj u županiji. 

Najprije je angažiran jedan zrakoplov Canadair CL-415 na gašenju požara na Biokovu, nakon čega su dodatno angažirana još dva Canadaira.

Planina  Biokovo proglašena je Parkom prirode 1981. godine zbog svoje geomorfologije i biološke raznolikosti.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 20. kolovoza zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 85 požara i to: 32 u Šibenskoj-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 19 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 57 protupožarnih izviđanja u obalnim županijama.

Na gašenju požara i protupožarnom izviđanju izvršeno je 4.283 leta pri čemu je ostvareno 675:20:00 sati naleta i izbačeno je 19.895 tona vode.