Obavijesti

News

Komentari 28

Veliki test tekućina za pranje posuđa: Najskuplji nisu najbolji

Veliki test tekućina za pranje posuđa: Najskuplji nisu najbolji
2

Kemičar savjetuje pako prati treba u rukavicama jer deterdženti imaju sastojke koji su opasni za kožu. Deterdžent za pranje možete napraviti i sami kod kuće

VIDEO

Devet tanjura zamazali smo debelim slojem kečapa i ostavili da se suše cijeli dan na sobnoj temperaturi. Svaki tanjur ribali smo različitim sredstvom za pranje posuđa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:13

Tvrdokorne mrlje s desne strane tanjura pokušali smo oprati u jednom potezu spužvicom, a lijevu stranu ribali smo deset sekundi. Iznenađujuće, manje poznati brendovi bolje su uklonili mrlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ribao, ne ribao, isto je

Slike koje nam predstavljaju reklame o jednopoteznom besprijekornom pranju posuđa naš test je potpuno opovrgnuo. Nijedno sredstvo nije opralo skoreni kečap u jednom potezu. Čak ni blizu. Najviše kečapa skinule su spužvice sa S-Budget i W5 sredstvima za ručno pranje posuđa. Oni su se pokazali najboljima. Spužvice s kapljicom Pura, Blinka i Denkmita nisu oprale gotovo ništa. Likvi, Frosch, Teta Violeta i Jar bili su srednje loši, što znači da su oprali tek površinski sloj skorenoga kečapa. Iznenađujuće, Frosch je jednim brisom djelomično oprao tanjur, ali ribanje nije dalo puno bolji rezultat. Nakon deset sekundi ribanja tanjur su opet najbolje oprali S-Budget i W5. Jakim stiskom i brzim pomacima ruke mrlje su uklonili daleko bolje od svih ostalih sredstava. Ipak, kečap je i dalje ostao na tanjuru. Po uspješnosti “ribanja” slijedili su Likvi i Jar, a dalje redom po učinkovitosti su Pur, Blink, Frosch i Teta Violeta.

Cijena nije jamstvo

Denkmit se i u višepoteznom pranju pokazao najneučinkovitijim sredstvom. Tanjur je oprao minimalno, gotovo pa nimalo. Naš test pokazao je kako cijena ne diktira kvalitetu pranja. S-Budget je najbolji, ali i najjeftiniji. Cijena mu je 3,99 kuna za pakiranje od 500 mililitara. Najskuplji su Likvi (7,99 kn) i Frosch (11,99). Ti deterdženti su jedva prošli na testu. Najlošiji je Denkmit, koji je među skupljima (7,50 kuna).

 

Tenzidi čiste

U sredstvima za ručno pranje posuđa nalaze se površinski aktivne tvari ili tenzidi, koji u “suradnji” s vodom učinkovito uklanjaju nečistoće. Tenzidi smanjuju površinsku napetost vode, čime poboljšavaju učinak uklanjanja nečistoća. Postoji više vrsta ovih tvari, a upotrebljavaju se ovisno o tome koji se učinak želi postići sredstvom za čišćenje.

- Sredstva koja su ovdje analizirana sadrže neionske i anionske površinski aktivne tvari - istaknuo je kemičar Ivan Nemet. Neionske tvari, kaže, pogodnije su za čišćenje zato što puno lakše djeluju u tvrdoj vodi, punoj kamenca, kakva je u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Aktivnih tvari do 45 posto

- Njima ne smetaju kalcij i magnezij iz tvrde vode. Stoga se preporučuje upotrebljavati proizvode s neionskim površinski aktivnim tvarima u područjima s takvom vodom - istaknuo je Nemet.

Prema podacima na deklaraciji, anionskih površinski aktivnih tvari u sredstvima za čišćenje uglavnom ima u količinama od pet do 15 posto, ali u tri proizvoda od 15 do 30 posto. Amfoternih i neionskih tenzida u većini ima do pet posto, a u navedena tri nalazi se od 5 do 15 posto amfoternih tenzida. Tri deterdženta s najviše anionskih tenzida su W5, Blink te Denkmit.

- Denkmit, za razliku od ostalih, sadrži i denatonium benzoat, gorku tvar pod trgovačkim nazivom Bitrex, a sprečava gutanje proizvoda. Kod Pura je navedeno i da sadrži enzime, no nije navedeno koje.

Enzimi ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi i jednostavni za uporabu.

Kemičar Ivan Nemet kaže kako je zbog nestalnog sastava ovih proizvoda iz deklaracije teško zaključiti koji bi mogao ili trebao najbolje čistiti. No važno je obratiti pažnju na spojeve koje sadrže. Neki od njih opasni su za naše zdravlje.

- Sredstva u svom sastavu sadrže tenzide, konzervanse i mirise. Oni nikako nisu dobri za kožu - rekao je.

Peri ruke poslije

Neposredno nakon korištenja ovih sredstava za ručno pranje posuđa treba dobro oprati ruke, savjetuje kemičar.

Najbolju zaštitu ipak ćemo postići ako obučemo rukavice.

Poseban oprez preporučuje se ljudima s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom.

- Koža je naš najveći organ, a ova sredstva, osim što uklanjaju masnoću i prljavštinu s posuđa, uklanjaju i prirodne masnoće s naše kože i tako je čine izloženijom lošim spojevima s kojima smo u kontaktu - rekao je. Anionski tenzidi, koji su glavni sastojci deterdženata za posuđe, slabo prodiru u kožu, ali njihova prodornost se povećava s koncentracijom i vremenom izloženosti.

- Tad kroz kožu mogu ući i druge tvari koje se nalaze u proizvodu - naglasio je. Sigurna posljedica je isušivanje kože, a oni najosjetljiviji mogu imati i alergijsku reakciju. Kako bi se to izbjeglo, treba se držati preporuka proizvođača.

Većina testiranih deterdženata miriše neutralno, a nijedan nam, srećom, nije prouzročio isušivanje kože.

Izradite sami

Test je pokazao kako je tvrdokorne mrlje od kečapa ili masnoća najbolje oprati odmah nakon jela. Drugo rješenje je namakanje u vodi, što će omekšati ostatke hrane.

Sredstva za ručno pranje posuđa mogu se napraviti i kod kuće. Za to treba 100 grama ribanog sapuna, pola šalice sode bikarbone, četvrtina šalice sode za pranje, pola žličice limunske kiseline, 20 kapi eteričnog ulja te litra do litra i pol destilirane vode.

Prirodni se ne pjene

U lonac se stavi naribani sapun i doda malo više od jedne šalice vode. Smjesa se grije na štednjaku i miješa dok se sapun ne rastopi. Nakon toga lonac se makne s plamena i u smjesu se dodaju i ostali sastojci.

Potrebno je pričekati nekoliko sati da se ohladi, nakon čega se cijela smjesa ulije u plastične bočice za deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni kao kupovna sredstva, on je i dalje vrlo učinkovit te nije opasan za zdravlje. Industrijski deterdženti posebno su opasni ako dođu u doticaj s očima. Mogu uzrokovati crvenilo, peckanje ili svrbež.

Lajkajte 24sata video i osvojite Playstation 4.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje