Obavijesti

News

Komentari 0

Veliki uspjeh hrvatskog uzgoja: Bik Mozilla tata je cijeloj novoj generaciji bikova

Veliki uspjeh hrvatskog uzgoja: Bik Mozilla tata je cijeloj novoj generaciji bikova

Svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo o povijesnom uspjehu hrvatskog uzgoja goveda - hrvatski bik Mozilla korišten je za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalaca - bavarskom BVN-u.

- Hrvatski bik Mozilla korišten je kao bikovski otac za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalca,  bavarskom BVN-u, i tako postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalca u povijesti. Tim rezultatom domaćeg sustava uzgoja na najvišoj međunarodnoj razini hrvatski su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne 'genetike' već  ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji - navodi se u priopćenju Ministarstva.  

Bik Joza već trčkara na farmi u Lasićima. Ima društvo i čeka da mu pronađu nove udomitelje
Bik Joza već trčkara na farmi u Lasićima. Ima društvo i čeka da mu pronađu nove udomitelje

Kako se nadalje navodi, svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), a bik Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele. 

- Uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih. Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja - ističu iz Ministarstva poljoprivrede. 

Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila
Goran iz Velike Pisarnice: Moj telac Luigi već sad ima 100 kila

Središnjim savezu hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSim) u provedbi stručnu i logističku potporu pružaju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te centri za umjetno osjemenjivanje - CUS Osijek i CUO Varaždin. Varaždinski je centar u većinskom vlasništvu BVN-a, najvećeg svjetskog simentalskog uzgojnog centra, koji je ujedno ključni partner u vodećoj svjetskoj simentalskoj grupaciji EUROgenetik, zaključuje se u priopćenju.

Inače, i osječkom Centru za unapređenje stočarstva i varaždinskom Centru za umjetno osjemenjivanje goveda među osnovnim su djelatnostima i proizvodnja i promet duboko smrznutog sjemena bikova za umjetno osjemenjivanje te različite opreme i repromaterijala za reprodukciju u stočarstvu, rješavanje problema smanjene plodnosti goveda i druge stoke, itd.