Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veliko srce: Izbjeglice su mu 15 godina kao članovi obitelji

Sve rade zajedno: Ilija (80) u kuću je primio Dervišu i Alila iz Bosne. Plaća im sve, a oni se brinu o njemu. Kad je Ilija bio bolestan, nosili su ga po kući, pomagali...

Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
32 komentara

Prije nekoliko mjeseci Ilija Mijić (80) iz Vinkovaca na kiosku Tiska je izgubio omotnicu s 1000 eura.

Pronašla ju je djelatnica Tiska, koja je novac pošteno vratila i odbila nagradu za dobro djelo. No da je Ilija ostao bez tog novca, svoje mirovine, ne bi mogao prehraniti ni sebe ni dvoje ljudi u svojoj kući o kojima skrbi. Ilija je vinkovački dobročinitelj koji već 15 godina u svom domu ima bračni par iz Bosne koji je, bježeći od rata, završio u podstanarima kod Ilije i tu ostao.

- Mi smo iz okolice Brčkog. S djecom sam bila u izbjegličkim kontejnerima i kojekuda, a onda smo naletjeli na Iliju, koji nam je ponudio svoju kuću na korištenje. Plaćali smo mu stanarinu i režije, ali onda su sin i kći otišli od kuće i osnovali obitelji, a drugi sin, koji je skrbio o nama, poginuo je u prometnoj nesreći. I mi smo ostali bez ičega - kaže plačući Derviša Alić (61). Neizmjerno je zahvalna Iliji, koji njoj i njenom mužu Alilu (61) već godinama daje sve što im je potrebno. Ilija je nakon pogibije njihova sina odlučio da će se brinuti za njih, plaćati režije i kupovati im hranu.

- Čovjek je velika poštenjačina. Da mi svoj novčanik i kaže da idem u kupovinu, a ja otvorim novčanik i šokiram se. Toliko novca nisam nikada vidjela - kaže Derviša. Ilija kaže da su mu Derviša i Alil kao obitelj. Sve rade zajednički. Kad je Ilija bio bolestan, nosili su ga po kući, masirali ga i sve mu pomagali.

'Nije bitno koje je tko nacionalnosti nego kakav je čovjek'

- Meni to puno znači jer sam star i ne mogu sve sam - iskren je Ilija, koji je odlučio pomoći sustanarima da dobiju hrvatske dokumente.

Otišao je u policiju, sve ispričao i rekao da ih želi prijaviti kod sebe.

- Stekao sam dobru mirovinu, a teško mi je kad vidim sirotinju. Nije bitno koje je tko nacionalnosti nego kakav je čovjek - kaže Ilija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message