Obavijesti

News

Komentari 2

Velikoj Britaniji prijeti recesija

Velikoj Britaniji prijeti recesija

Britanska središnja banka (BoE) podigla je u četvrtak ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, upozorivši istodobno na prijetnju recesije zbog visokih troškova života koji će smanjiti potrošnju kućanstava

BOE je podigao ključne kamatne stope po četvrti put od prosinca, i to za četvrtinu postotnog boda, na jedan posto, najvišu razinu od 2009. godine.

Inflacija je u ožujku dosegnula sedam posto, najvišu razinu u 30 godina, a pred kraj godine premašit će 10 posto zbog rasta cijena struje i plina za kućanstva, prognoziraju u središnjoj banci.

Britanija: Počeli lokalni izbori, u Sjevernoj Irskoj raste napetost
Britanija: Počeli lokalni izbori, u Sjevernoj Irskoj raste napetost

Potvrdili su prognozu prema kojem bi britansko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,75 posto, ali predviđaju pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca, i to za jedan posto, budući da će kućanstva zbog većih troškova smanjiti potrošnju.

Realni raspoloživi dohodak kućanstava trebao bi se ove godine smanjiti 1,75 posto, najsnažnije od 2011. godine.

U takvom okruženju banka u idućoj godini očekuje blagi pad gospodarske aktivnosti, za 0,25 posto. Do sada su očekivali 1,25-postotni rast.

U 2024. aktivnosti bi njihovim najnovijim procjenama trebala porasti 0,25 posto, što je za tri četvrtine postotnog boda slabije no što su očekivali do dosada.