Obavijesti

News

Komentari 6

'Veseli nas otvaranje terasa, ali potpore nam i dalje trebaju'

'Veseli nas otvaranje terasa, ali potpore nam i dalje trebaju'

Iako se terase otvaraju 1. ožujka, zbog očekivano manjeg prometa, očekuju da se mjere za očuvanje radnih mjesta nastave u narednom periodu

VIDEO

Otvaranje terasa ugostiteljskih objekata 1. ožujka novi je korak u popuštanju mjera koji raduje ugostitelje u cijeloj Hrvatskoj, no izuzetno je bitno zadržati i mjere pomoći sektoru dok god je izložen bilo kakvim restrikcijama, kao i porezno rasterećenje, poručuju iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU).

"Pozitivno je za sve da mjere popuštaju, jer to znači i bolju epidemiološku situaciju u zemlji, a i većina ugostiteljskih objekata ima terase koje može otvoriti, no teško je očekivati da će mnogi i profitirati od toga. Restorani baš ne, jer još nije dovoljno toplo da se vani sjedi i jede, ali kafići bi mogli bolje raditi, iako i njima ostaju na snazi mjere razmaka između stolova te kao ni restorani ne mogu raditi i unutra tj. u punom kapacitetu", komentira za Hinu potpredsjednik NUU-a Zdravko Karna (zagrebački ugostitelj).

Udruga ugostitelja: Teška je artiljerija otvorena nad nama, uskraćena nam osnovna prava
Udruga ugostitelja: Teška je artiljerija otvorena nad  nama, uskraćena nam osnovna prava

Više detalja o novim mjerama popuštanja i on će kao i ostali doznati u petak, za kada je najavljena njihova objava, no najvažnije je, kako smatra, da se ipak ide u neko otvaranje jer ugostitelji nisu radili puna tri mjeseca tj. od kraja studenoga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ugostitelji zbog toga, ali i i manjeg prometa s kavama, pićem i hranom za van, što su jedino mogli raditi zadnjih dva tjedna, pa i očekivano manjeg prometa na terasama, očekuju da se mjere za očuvanje radnih mjesta nastave i dalje, jer, kako kaže Karna, s onim što će zaraditi jednostavno neće moći plaćati i radnike i nabavu i sve druge troškove.

Po mjerama pomoći Hrvatska negdje u sredini u Europi, ali s najvišim poreznim opterećenjem

Otkriva i da su ovog tjedna on i predsjednica NUU-a Jelena Tabak bili kod ministara financija i rada Marića i Aladrovića, koji su pokazali razumijevanje za situaciju ugostitelja, i kojima su predočili i izvještaj krovnog europskog udruženja za ugostiteljstvo (hoteli, restorani i drugo) HOTREC-a o svim mjerama pomoći ugostiteljstvu u zemljama u Europi u zadnjih godinu dana.

"Po tom izvještaju Hrvatska je negdje u sredini u Europi s mjerama pomoći koje je donijela i provodi zbog pandemije, ali ono što vidimo kao bitnu razliku su mjere pomoći kroz financijsko obeštećenje tj. neki njihov oblik, prije svega u smislu poreznog rasterećenja za pivo, kavu, vino i sok. Mi ugostitelji u Hrvatskoj to nemamo, a kako se pandemija nastavlja ne vidimo drugo rješenje za naš opstanak i bolje poslovanje nego porezno rasterećenje", iznosi Karna.

Po poreznom opterećenju hrvatski su ugostitelji, kako kaže, trenutno među ugroženijima u Europi, gdje se stopa PDV-a kreće od manje od 10 pa na više posto, a u Hrvatskoj je najviša, 25 posto, i to je za poslovanje uvijek bilo jako teško, a u pandemiji i teže.

"To je za državu, po izračunima za 2019. koja je bila zadnja normalna poslovna godina, oko 450 milijuna kuna razlike koju bi izgubila u proračunu kada bi uvela to porezno rasterećenje, odnosno za 2020. je to nešto ispod 300 milijuna kuna, što je zanemariv iznos u odnosu na to kolika bi bila korist od tog rasterećenja. Tu ne mislimo samo na cijene za goste, nego i na ulaganja u posao i ljude, prije svega u plaće", ističe Karna.

'Mjere pomoći vjerojatno će se nastaviti. Uz dužno poštovanje, ali nisu ugostitelji jedini...'
'Mjere pomoći vjerojatno će se nastaviti. Uz dužno poštovanje, ali  nisu ugostitelji jedini...'

Vezano za radnike, osim plaća koje je u ugostiteljstvu nužno povećati, problem vidi i u tome što je dosta radnika iz ugostiteljstva već potražilo druge poslove, pa i u drugim zemljama, i pitanje je kako će ih ugostitelji zadržati i naći s plaćama koje im mogu ponuditi u situaciji smanjenog rada i prihoda.

"Uz sve to, ugostitelji se bore i s velikim fiksnim i drugim troškovima, koji samo rastu, pa su tako primjerice cijene ulaznih proizvodnih sirovina iste ili i veće nego u drugim europskim zemljama, kao što su veći i doprinosi za radnike, dok je cijena izlaznog proizvoda (za goste) 50 posto niža nego u drugim zemljama. To je neodrživo za poslovanje, likvidnost, zapošljavanje, investicije, plaće i ukupno za razvoj djelatnosti, i stoga je nužno porezno rasterećenje", zaključuje Karna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a