Obavijesti

News

Komentari 14

Veselje u Lipiku: Kobile su na svijet donijele šest ždrebadi

Veselje u Lipiku: Kobile su na svijet donijele šest ždrebadi
5

Majke znaju svoju ždrebad, i rijetki su slučajevi da neka kobila prihvati tuđe ždrijebe, posebno ako mu je majka živa. Iznimni su slučajevi, kada se nešto dogodi majci malenog

Državna ergela lipicanaca Lipik ovog proljeće dobila je šest prinova, a očekuje ih se još toliko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- To je u nekom prosjeku, godišnje naše kobile na svijet nakon 330 dana donesu petnaestak ždrebadi. Oni se rađaju s tamnom dlakom, smeđi pa čak i crni, nakon dvije godine počinju dobovati svjetliju dlaku da bi na kraju bili čisto bijeli. Ždrebad je poput djece u vrtiću, trči, igraju se, ali su stalno u sjeni svojih majki. Glavni izvor hrane od kako se oždrijebe je majčino mlijeko, nakon četiri mjeseca polako prelaze na krutu hranu. Majke znaju svoju ždrebad, i rijetki su slučajevi da neka kobila prihvati tuđe ždrijebe, posebno ako mu je majka živa. Iznimni su slučajevi, kada se nešto dogodi majci malenog, onda je moguće da će neka od kobila postati pomajka. Maleni svoje majke poznaju po mirisu i na svako njeno rzanje su odmah uz nju. Osim toga što se stalno drže uz majku i ona ih stalno štiti. Uvijek kada je u blizini stranac, majka se postavlja između ždrebeta i pridošlice – kratko je opisao odnos kobile i ždrebeta Damir Jakšić, upravitelj ergele lipicanaca u Lipiku, dodajući kako su očevi ovogodišnjoj ždrebadi pastusi iz Lipika.

'Svakom našem ždrebetu znamo podrijetlo od 1700. godine'

- Ima godina kada su pastusi iz drugih ergela, pa čak i inozemstva, nama je najbliža Slovenija, to činimo radi krvi, kako kako ne bi bili u srodstvu – rekao je Jakšić. Inače otkrio je i to da svako mlado ždrijebe ima detaljan rodovnik, možda bolji i od čovjeka.

- Svakom našem ždrebetu znamo podrijetlo, tko su mu otac i majka sve od 1700. godine – kaže upravitelj.

Državna ergela lipicanaca u Lipiku ponovo je stala na svoje noge, trenutno ima oko 85 konja, a na početku devedesetih godina prošlog stoljeća bila je obezmatičena. Konje, neke i najbolje, agresori su poklali, neke prodali i veliki dio njih odvezli u Srbiju. Zahvaljujući naporima mlade države Hrvatske, konji su vraćeni u u ergelu gdje je počela borba za revitalizaciju ergele.

- Nažalost zbog trenutne situacije koju je prouzročio COVID – 19, a u cilju da zaštitimo posjetitelje i naše djelatnike morali smo ergelu zatvoriti za posjetitelje, i jedva čekamo dan kada će posjete uz poštovanje strogih epidemioloških mjera biti ponovo moguć, jer želja nam je pokazati ovo blago koje imamo i malene prinove koje trenutno uživaju u igri na topolom proljetnom suncu - rekao je Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele u Lipiku.