News

Komentari 11

Vesna Alaburić: Imamo dosad nezabilježeno ograničenje, čak i dokidanje slobode izražavanja

Vesna Alaburić: Imamo dosad nezabilježeno ograničenje, čak i dokidanje slobode izražavanja

Kad bi pravna stajališta sadržana u sudskoj zabrani postala praksa naših sudova, sloboda medija bila bi u našoj zemlji prošlost, upozorava odvjetnica Vesna Alaburić. Navodi kako se radi o presedanskoj odluci

Odvjetnica Vesna Alaburić, stručnjakinja za medijsko pravo, nakon privremene mjere kojom je Općinski sud u Zagrebu zabranio objavu tekstova portalu H-alter o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljici poliklinike Gordani Buljan Flander, kaže kako je takva odluka 'nesumnjivo bez presedana'. 

- Ova neselektivna zabrana objavljivanja svih eventualnih, budućih priloga o dr.Buljan Flander i njezinoj poliklinici, dakle i istinitih tvrdnji i pravičnih ili čak pozitivnih komentara, predstavlja dosad nezabilježeno ograničenje, čak i dokidanje slobode izražavanja. Kad bi pravna stajališta sadržana u toj zabrani postala praksa naših sudova, sloboda medija bila bi u našoj zemlji prošlost - upozorava Alaburić.

Napominje kako u praksi postoje primjeri privremenih mjera zabrane distribucije ili povlačenja iz prodaje medija i knjiga koji su sadržavali tvrdnje o kojima se vodio sudski spor no nikad, nastavlja, ni odlukom o privremenoj mjeri ni presudom nije nekom mediju zabranjeno objavljivanje priloga o nekom pojedincu ili instituciji.

- Učinak zabrane jest cenzorski za nakladnika portala H-Alter, ali je zabrana zapravo nesvrhovita, jer autorica spornih priloga Jelena Jindra ima pravo tekstove o dr.Buljan Flander i poliklinici objavljivati u drugim medijima ili komunikacijskim platformama. Sud očigledno nije vodio računa o širem komunikacijskom kontekstu, što je i očekivana posljedice odluke suda da o prijedlogu zabrane uopće ne obavijesti nakladnika, ili glavnog urednika, ili autoricu spornih priloga, niti im omogući očitovanje i sudjelovanju u postupku odlučivanja o privremenoj mjeri. I po tom kriteriju radi se o presedanskoj odluci u sporovima protiv medija - napominje Alaburić. 

Nakladnik ima pravo žalbom osporiti ovu zabranu, ističe Alaburić ali navodi kako žalba ne odgađa izvršenje odluke. Vjeruje da će žalbeni sud postupati žurno.

Najčitaniji članci