Obavijesti

News

Komentari 66

Vesna Pusić: Bez brige, riješit ćemo problem sa Slovenijom

Vesna Pusić: Bez brige, riješit ćemo problem sa Slovenijom
1

Ministrica se nada da se u problem neće trebati uključiti Bruxelles: 'Nadam se da smo mi dvije susjedne države koje ćemo biti trajno susjedi i to riješiti između sebe'

VIDEO

Ne bih rekla da nas Slovenija ucjenjuje da neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije rješavanja problema Ljubljanske banke. Mi smo spremni riješiti problem sa Slovenijom, a hrvatski pristupni ugovor sigurno će biti ratificiran na vrijeme kako bi 1. srpnja 2013. postali članica Europske unije (EU), rekla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

Tijekom 'Dana bez automobila' u središtu Zagreba Pusić je napomenula da se vode pregovori između financijskih stručnjaka, te da će se držati onoga što se oni dogovore.

- Budite bez brige, to je problem koji će se riješiti - rekla je Pusić i napomenula kako to nije pitanje ustupaka. Podsjetila je da je hrvatske štediše Ljubljanske banke početkom 90-tih isplatila hrvatska država. 

- To je štednja prenesena na Hrvatsku i u ovom slučaju se riješava taj problem prenesene štednje. On nema neposredne posljedice za bivše štediše Ljubljanske banke, već se tu radi o štedišama Ljubljanske banke koji su 'de facto' već obeštećeni od hrvatske države - kazala je Pusić. 

Pusić se nada da ni Hrvatska ni Slovenija neće trebati posredovanje Bruxellesa da riješe jedan bilateralni problem. 

- Nadam se da smo mi dvije susjedne države koje ćemo biti trajno susjedi i to riješiti, kako i treba, između sebe - smatra Pusić.

O sporu s BiH: Samo treba poštivati granice iz 1991.

Na pitanje kako gleda na izjavu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića da u sporu s BiH ne bi trebalo doći do rasprodaje hrvatskog teritorija, Pusić je rekla kako se u potpunosti slaže s tom izjavom te da treba samo poštivati granice iz 1991. 

- Svako nepoštivanje granica iz 1991. između bivših republika dovodi u pitanje ukupnu hrvatsku granicu, ne samo s BiH, već i svim bivšim jugoslavenskim republikama i susjedima -  rekla je Pusić. Ona drži kako ne treba ništa rasprodavati, već se držati Badinterova pravila te čvrsto na tome ustrajati i u slučaju rješavanja granice sa Slovenijom. 

- Za nas je Badinterovo načelo poštivanja granica bivših republika, koje su bile na snazi 1991., jedini način da ne dovodimo u pitanje ukupne granice Hrvatske - rekla je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu