Obavijesti

News

Komentari 252

Vesna Pusić: Nisam se čula s Čačićem otkad je on u zatvoru

Vesna Pusić: Nisam se čula s Čačićem otkad je on u zatvoru
1

U emisiji predsjednica HNS i ministrica vanjskih poslova rekla je kako joj nije prihvatljivo da Čačić vodi kampanju u stranci za vrijeme odsluženja zatvorske kazne

VIDEO

Vesna Pusić u emisiji Nedjeljom u dva rekla je da neugodna situacija u vodstvu stranke traje već tri godine, a posebno intenzivno traje zadnjih godinu dana, a razlog tome je Radimir Čačić. Zato je i ranije rekla u intervjuu da on "više neće biti na čelu HNS-a".

Kazala je da je neugodna stvar kad se stranka našla u brisanom prostoru između osobnih poteškoća nekih pojedinaca što može negativno utjecati na budućnost narodnjačkog liberalnog projekta. Smatra da je za svaku demokraciju važno da postoji takva stranka i da se ona sačuva za budućnost. Za to trebaju neki novi ljudi. 

 - Ljudima u stranci nelagodu stvaraju informacije da će Čačić 'pomesti stranku kad se vrati'  iz zatvora - rekla je Pusić. 

'Pritisak na regionalna vodstva stranke nije dopustiv'

Nije htjela potvrditi da je sastanak Bandića i Čačića 'kap koja je prelila čašu'.

 - Neovlašteno zastupanje stranke nije prihvatljivo i pritisak na regionalna vodstva stranke nije dopustiv. Naš stav je bio da dok traje izdržavanje kazne nema političkih aktivnosti - i dodala da je Čačić pokušavao sazvati formalno i neformalno neke stranačke načelnike i radio pritisak.  Ako će ga isključiti iz stranke učinit će to odlukom Predsjedništva. 

Dodala je da se s Radimirom Čačićem nije čula otkad je otišao na odsluženje kazne. Smatrala je da je logično da se on njoj javi, što on nije učinio. 

Smatra da bez obzira što je Čačić jak u svojoj matičnoj varaždinskoj regiji to neće dovesti do raskola stranke nakon njegovog odsluženja kazne.

 - Godinama smo dobro surađivali unatoč neslaganjima i drugačijim interesima međutim ljudi se mijenjaju, a dramatični i tragični događaji mogu čovjeka promijeniti. Moje mišljenje je bilo da je bolje da se on makne iz politike dok sve ne prođe što on nije učinio - rekla je. 

Smatra da trenutna Vlada nije popularna jer su 'teška vremena', ali i zbog činjenja stvari koje pogađaju ljude. 

- Na kraju mandata ćemo to vidjeti. Cijela Europa izlazi iz recesije, a i Hrvatska je na tom tragu. 

Ne bi se vozila na biciklu

Ne podržava poteze nekih lokalnih političara poput  gradonačelnika Metkovića i Omiša koji su srezali svoje plaće.  

 - Nisam prijatelj beznačajnih populističkih poteza da se ministri ne voze autima nego biciklima. Zadaća svake Vlade je da pokuša utjecati na velike troškove - rekla je. 

Smatra da je važno da se pokrene obrazovanje koje će kasnije pokrenuti gospodarstvo i izvući Hrvatsku iz krize. 

Suradnja s premijerom Milanovićem

Stanković je upitao kako se slaže s premijerom Milanovićem  za kojeg većina smatra da on 'čuje samo sebe'. 

 - Nemam takva iskustva. Dosta razgovaramo. On ima jedan odrješit stil, ali on čuje argumente i često se vraća na teme za koje misli da su važne - objasnila je. Pronašla je način kako uspješno komunicirati s premijerom. 

Imunološki zavod 

Rekla je da o slučaju Imunološkog zavoda nije znala puno, no da se sada informirala. 

 - HNS je iz tog slučaja naučio da bez obzira na to što to može naštetiti popularnosti stranke neće gurati probleme pod tepih. Stanje u Imunološkom zavodu dugo vremena je teško, a zavod je izgubio licencu. To se sve moglo zataškati, međutim to nije dobro niti je to potrebno. Ta djelatnost je potrebna Hrvatskoj i bez obzira hoće li Visoki trgovački sud potvrditi stečaj ili ne takva djelatnost će se nastaviti - rekla je i dodala da strateških partnera ima, a ukoliko ne bude tako, država će preuzeti brigu o Zavodu.  

Ustavne promjene

Glavna stvar za nju u ustavnim promjenama bila je odluka o uvjetima odlučivanja na referendumu. 

- Kad smo mijenjali uvjete referenduma propustili smo prepoznati činjenicu da kad smo ukinuli prag da treba istovremeno isključiti neke teme iz referendumskog odlučivanja. Mislim da bi trebalo promijeniti Ustav na tim odredbama - rekla je. 

Ukoliko ne uspiju naći dvotrećinsku većinu zakonima će pokušati donekle ublažiti opasnost od ugrožavanja manjinskih prava. 

Tužba za genocid

Govorila je i o tužbi za genocid koje su međusobno podnijele Hrvatska i Srbija te njihovom povlačenju. Smatra da ima nekih tema o kojima se ne može raspravljati u smislu povlačenja tužbi, a jedna od takvih je pitanje nestalih, to pitanje smatra, treba riješiti. 

 - Neke podatke treba provjeriti je li postoje. Treba otvoriti vojni arhiv u Srbiji. To je ljudsko pitanje i taj odgovor se mora dati. Znaju oni puno bolje od nas gdje se ti podaci trebaju tražiti. Puno smo razgovarali o tome i druga strana očito želi riješiti taj problem tužbi, ali pitanje je ima li političke snage za to - rekla je. 

Etničko čišćenje prema Srbima 

Upitana je da komentira izjavu Milorada Pupovca koji tvrdi da se devedesetih vodila politika etničkog čišćenja prema Srbima. 

- Mislim da je o tome puno razgovarano. Ratna politika između Zagreba i Beograda nije bila sasvim bez dogovora. To je politika koja je rezultirala posljedicama s kojima se nosimo i danas. U međuvremenu je Hrvatska puno učinila na ublažavanju posljedica te politike. 
Ne mislim da je bilo etničkog čišćenja, bilo je zločina za koje treba odgovarati - rekla je Pusić. 

Ćirilica 

Govoreći o problemu ćirilice u Vukovaru rekla je da se nada da Hrvatska neće skrenuti u desni radikalizam koji se dogodio kod mnogih zemalja istočne Europe. 

- Kod nas se zasad to nije dogodilo i nadam se da ćemo proći prvo vrijeme članstva bez  toga. Smatram da je tragedija da se bilo koji segment društva marginalizira, a događaji u Vukovaru su bili i pokušaj destabilizacije Vlade - kazala je. 

Ako je Karamarko sudjelovao u tome ili pomišljao na to, vjerojatno je shvatio da će taj kamen najprije pregaziti HDZ - rekla je.  

Neće se više kandidirati za šeficu HNS-a

Nada se da će je pamtiti po tome da je nešto doprinijela tome da Hrvatska uđe u EU i koja je na kraju svoje političke karijere bolje razumjela neke stvari nego kada je uletjela u politiku. 

Na kraju je potvrdila kako se neće kandidirati za vodstvo na sljedećim izborima u stranci. Smatra da ima dovoljno dobrih kandidata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu