Obavijesti

News

Komentari 85

Gradonačelnica Zagreba? Pusić: To je uvijek mogućnost

Gradonačelnica Zagreba? Pusić: To je uvijek mogućnost
3

Ministrica vanjskih i europskih poslova govorila je o posjetu Hillary Clinton, odnosu s SAD-om, ima li prepreka za ulazak Hrvatske u EU te odnosima u koaliciji

VIDEO

Uvijek mi se činilo gotovo sentimentalno važnim da postanem gradonačelnica Zagreba. Saživjela sam se sa Zagrebom i to je dio moje stabilnosti, identiteta i pripadnosti. Generacijama moja obitelj živi s tim gradom. No što se tiče lokalnih izbora mislim da će se ponoviti koalicija kakva je u Vladi, rekla je u četvrtak u emisiji "60 minuta s Tihomirom Ladišićem" na 24sataTV-u ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 

No Pusić je i rekla kako, ako se ne dogovori koalicija HNS i SDP, uvijek postoji mogućnost da ona stane na čelo Zagreba.

- No ipak mislim da do toga neće doći - rekla je Pusić. 

'S Hillary Clinton smo razgovarali i o Sloveniji'

Pusić je u emisiji govorila i o posjetu američke državne tajnice Hillary Clinton, o tome kako je Hrvatska postala partner u regiji te o situaciji u BiH. 

- Bez obzira na ishod izbora u SAD-u neće biti većih promjena u pogledu politike prema našoj regiji. Hrvatska je partner u regiji ali ne iz pozicije nekog patronizirajućeg faktora nego iz pozicije dobrog primjera. Uspjeli smo se vlastitim snagama reformirati do razine u kojoj ima smisla dalje razvijat i stabilizirati. Nama je interes i da drugi uspiju na tom putu - rekla je Pusić. 

Ministrica je rekla i kako je s Hillary Clinton razgovarala i o Sloveniji odnosno problemu Ljubljanske banke.

- Razgovarali smo o toj temi i rekla sam kako mislim da smo mi u stanju to riješiti između naše dvije zemlje kao dva odrasla partnera. Imenovali smo dva financijska stručnjaka, oni su se složili oko prijedloga i načina na koji bi se to moglo riješiti. To je kompromis, mogao bi biti prihvatljiv i jednoj i drugoj strani. Mislim da je za Hrvatsku prihvatljiv - rekla je Pusić. Dodala je i kako misli da ratifikacija nema veze sa slučajem Ljubljanske banke.

- A što se spomenutog kompromisa koji su stručnjaci pronašli tiče, on nema veze s hrvatskim štedišama koji nisu prenijeli štednju na državu. Oni i dalje nastupaju pred sudovima i u njihova prava nitko ne zadire. Kompromis se odnosi na novce koje je Hrvatska vratila onim štedišama koji su svoja potraživanja prenijeli na državu - objasnila je Pusić. 

'Novi referendum samo ako dođe do promjena temeljnog ugovora'

Pusić je objasnila i što je premijer Zoran Milanović mislio kada je rekao da bi Hrvati ponovo mogli na referendum oko EU-a. 

- To bi se moglo dogoditi samo ako dođe do promjena temeljnog ugovora  - rekla je Pusić. 

Osvrnula se i na nedavne kritike iz njemačke i Milanovićeve izjave kako su nas kritizirali zbog opozicije.

- Kritičke primjedbe smo imali samo dvije. Njemačka stoji na svojem stavu da postoje obaveze koje je Hrvatska preuzela i to mora Hrvatska i ispuniti. To je normalno, na to se moramo naviknuti, nekad te hvale nekad kude - rekla je ministrica i dodala kako ne zna je li tu netko iz opozicije djelovo ili nije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina