Obavijesti

News

Komentari 3

VIDEO Detalji uhićenja lažnih Hrvata u Španjolskoj: 'Skrivali se godinama, bili su i svodnici'

VIDEO Detalji uhićenja lažnih Hrvata u Španjolskoj: 'Skrivali se godinama, bili su i svodnici'

Policija u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, uhitila ih je pa izručila Francuskoj gdje sada služe zatvorske kazne od 30 i 26 godina. U ožujku 2003. ubili su 29-godišnjeg muškarca

VIDEO

Dvojica Rumunja, osuđena zbog ubojstva muškarca u Francuskoj, skrivala su se 20 godina u Španjolskoj s lažnim hrvatskim dokumentima pod imenima Veran Antonio Jovanović i Denis Štimac.

Policija u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, uhitila ih je pa izručila Francuskoj gdje sada služe zatvorske kazne od 30 i 26 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

hapšenja po španjolskoj, katalonija 01:04

- Predstavljali su se kao Hrvati, ali u suradnji s policijom iz Rumunjske provjereni su njihovi otisci prstiju, čime smo došli do njihovog stvarnog identiteta. Oni su državljani Rumunjske - rekao je glasnogovornik katalonske policije u petak za 24sata.

Uhićeni muškarci, čija prava imena nisu objavljena, ujak su i nećak u dobi od 51 i 39 godina. Živjeli su u Francuskoj gdje su se bavili prostitucijom i svodništvom.

Ubili muškarca 2003.

U ožujku 2003. ubili su 29-godišnjeg muškarca koji se bio zaljubio u jednu od žena na kojoj su zarađivali i koju je htio izvući iz svijeta prostitucije.

Tog francuskog državljanina su oteli i pretukli na smrt. Tijelo su stavili u automobil, u vlasništvu jednog od njih, pa ga odvezli u planinsko područje pored gradića Gondreville na istoku Francuske. Ondje su se riješili beživotnog tijela.

'Hrvatski' državljani 'pali' u Španjolskoj: Ubili su čovjeka i skrivali se čak 20 godina
'Hrvatski' državljani 'pali' u Španjolskoj: Ubili su čovjeka i skrivali se čak 20 godina

Odlučili su tada pobjeći iz Francuske jer su ih istražitelji identificirali. Uselili su se u Kataloniju gdje su koristili lažne hrvatske dokumente. U početku su se nastavili baviti svodništvom i noćnim životom, a katalonska policija ih je nekoliko puta uhićivala. Od 2004. do 2008. bili su uhićeni zbog kaznenog djela oduzimanja slobode u svrhu seksualnog iskorištavanja i kršenja sigurnosti u prometu.

- Jedan od njih predstavljao se tada kao Veran Antonio Jovanović, rekao je da je Hrvat, no kod njega nismo pronašli nikakav dokument ili identifikacijsku ispravu - rekao je glasnogovornik. - Drugi se predstavljao kao Denis Štimac, s hrvatskim identifikacijskom dokumentom s brojem 2468831 - dodao je.

Napustili svodništvo

Za tim imenima nije bio raspisan međunarodni uhidbeni nalog pa su bili pušteni.

Nakon toga su obojica napustila svodništvo i nastavila živjeti odvojeno. Godine 2010. posvađali su se međusobno zbog duga, pa tužili katalonskoj policiji jedan drugoga. Pritom su opet dali lažna hrvatska imena kojima su se koristili otkako su došli iz susjedne Francuske. Jedan od njih je zatim dobio i zakonsku prometnu dozvolu za vožnju u Španjolskoj.

U Francuskoj im se sudilo u odsutnosti 2011. godine te su osuđeni kao počinitelji ubojstva na 30 i 26 godina zatvora. Francuska je izdala europske uhidbene naloge za njima. Katalonska policija, odnosno njen odjel za umorstva, dobio je pravi identitet obojice zahvaljujući jednoj drugoj istrazi kojom su bile obuhvaćene druge osobe.

Odjel za umorstva je zatim putem uobičajene suradnje s policijama drugih zemalja razmijenio informacije s policijama Rumunjske, Belgije, Francuske i Hrvatske, jer su se identificirali hrvatskim imenima uz koje nije bio aktiviran nikakav uhidbeni nalog niti upozorenje.

Rumunjska policija izvijestila je katalonsku kako se uz jednog od njih veže ubojstvo iz nehaja iz 1995. godine. Belgijska policija navela je da je ista osoba imala povijest teške pljačke 2001. Konačno, francuska policija je izvijestile o aktivnoj potrazi za njima zbog ubojstva i otmice iz 2003. godine.

Katalonski istražitelji utvrdili su da je međunarodni uhidbeni nalog još uvijek na snazi, te krenuli u potragu za njima. Prije četiri mjeseca otkrili su jednog u mjestu Segur de Calafell, između lučkog grada Tarragone i Barcelone, te ga opisali kao agresivnog. Drugog su otkrili u mjestu El Prat de Llobregat pored Barcelone gdje je "živio normalnim životom" radeći u hotelima u Kataloniji.

Prikrivali lice zbog kamera

Dvojica bjegunaca su, međutim, poduzela brojne sigurnosne mjere. Jedan od njih je napuštao kuću prekrivenog lica, da ga slučajno ne bi snimile kamere postavljene u blizini, a također je na svoju kuću ugradio kamere koje su snimale okolinu.

Policija je obojicu uhitila maloprije nego im je zatvorska kazna otišla u zastaru.

Na parkiralištu jednog od njih pronašla je isto vozilo kojim su prebacili tijelo 2003. godine. Vozilo je bilo parkirano, prekriveno ceradom i okruženo s nekoliko "zamki" strateški postavljenih kako bi se otkrio svaki pokušaj neovlaštenog diranja ili mijenjanja.

Hrvatski dokumenti, čini se, nisu pronađeni.

- Ne znamo kako su bili došli do hrvatskih dokumenata, koje su koristili 2003. i 2004. godine. Mi te dokumente sada nemamo - rekao je glasnogovornik katalonske policije.

Glasnogovornik vjeruje da su dokumenti bili lažni jer je rumunjska policija potvrdila pravi identitet uhićenih.

- Rumunjske vlasti su nam potvrdile da su dvojica uhićenih državljani Rumunjske - rekao je.

Hrvatska policija nije odgovorila na upit 24sata kako su dvojica Rumunja došla do hrvatskih dokumenata i provodi li istragu o tome. Također nije rekla koliko su česti slučajevi u kojima su kod stranaca osumnjičenih za kriminalna djela pronađeni nezakonito stečeni i lažni hrvatski dokumenti, te što radi na suzbijanju takvih djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.