Obavijesti

News

Komentari 11

VIDEO Matematičar Toni Milun izračunao je koliko će kamate rasti: 'Plenković može pomoći'

VIDEO Matematičar Toni Milun izračunao je koliko će kamate rasti: 'Plenković može pomoći'

'Meni pada napamet da Plenković pozove bankare i kaže im da se odreknu jednog dijela marže. Ali nisam ja neki ministar, samo sam profesor matematike', poziva premijera Toni Milun, popularni matematičar

VIDEO

Hrvatske građane s kreditima, moguće, očekuje rast kamata. Što to znači na mjesečnoj razini i kako se s poskupljenjem kredita nositi, objašnjava Toni Milun, profesor matematike i vloger, koji na jednostavan način zna objasniti složene probleme. Tumači tko će biti najpogođeniji rastom kamata, i što građani mogu učiniti po tom pitanju. 

- Započet ćemo s dobrim vijestima. Oni građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom - rate kredita ostaju im iste dok god traje razdoblje s fiksnom kamatnom stopom. Ako imate kunski kredit i primjerice anuitet 3.000 kuna, i dalje će biti 3.000 kuna, a ako imate kredit u eurima od primjerice 400 eura, ostaje 400 eura, pojašnjava prof Milun. Ali za one koji imaju kredite u eurima, a u ugovoru stoji kako se kamatna stopa mijenja u ovisnosti o 6M EURIBORU -  mogu očekivati povećanje kamatne stope za otprilike 0,5 - 0,6 postotnih bodova.

- Koliko će se točno povećati mjesečni anuitet, ovisi o iznosu kredita, dosadašnjoj kamatnoj stopi, i preostalom roku otplate.
Primjerice, ako ste uzeli prije tri godine stambeni kredit u iznosu 100.000 EUR na 30 godina, sad bi vam u srpnju anuitet trebao porasti za 30-ak eura, tj. više od 200 kuna, izračunao je matematičar. To je veliko povećanje, dodaje, i banke bi teoretski mogle smanjiti kamatnu stopu tako da malo smanje svoju maržu.

- Hoće li to učiniti? Evo meni pada na pamet da premijer Andrej Plenković pozove bankare i kaže: gledajte, cijene luduju, ljudi nam jedva spajaju kraj s krajem, dajte se vi odreknite jednog dijela marže. Ok, to ja kažem ovako, ne mogu ja to premijeru reći da kaže. Nisam ja sad neki ministar, ja sam samo profesor matematike, objašnjava Milun.

No činjenica je da će povećanje za navedenu skupinu građana s kreditima biti znatno financijsko opterećenje na već ionako opterećene kućne budžete visokim cijenama, zaključuje. Koliko je točno to opterećenje, svatko može izračunati sam. Na poveznici je kalkulator i upute za njegovo korištenje. 

Ako izračun nije povoljan, što možemo napraviti sad, kako bismo sebi olakšali otplatu? Je li refinanciranje kredita rješenje u ovom trenutku? Za neke će to biti poželjna opcija. Toni Milun sve mogućnosti objašnjava u videu. Oni, pak, građani koji imaju promjenjivu kamatnu stopu kredita, ali ona ovisi o NRS-u (nacionalnoj referentnoj stopi), neovisno piše li NRS1, ili NRS2 ili NRS3 i je li kredit u kunama ili eurima, također mogu odahnuti. U srpnju anuitet ostaje ili isti, ili se minimalno smanjuje. No tako ne mora biti i u budućnosti kod NRS-a. Što je NRS i o čemu ovisi doznajte na poveznici.

UZ Tonija, o ovome i brojnim drugim temama govorit će hrvatski financijski stručnjaci na prvoj Konferenciji financijske pismenosti 15. rujna  u Zagrebu, u Algebrinom novom kampusu i dvorani Lauba. Konferencija je namijenjena srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima, građanima i studentima, a svaka tema će se obraditi na način da bude lako razumljiva i primjenjiva u praksi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa