Obavijesti

News

Komentari 13

VIDEO Nojevi u Zagrebu slistili lubenicu na Dolcu: 'Neki šeću pse, mi šećemo Nandua i Ninu'

VIDEO Nojevi u Zagrebu slistili lubenicu na Dolcu: 'Neki šeću pse, mi šećemo Nandua i Ninu'
5

Nakon što su obišli gotovo cijelu Sloveniju, ovi južnoamerički nojevi nandui posjetili su i Veneciju, vozili se balonom... A u subotu su stigli u Zagreb gdje su ih prolaznici dočekali poput pravih holivudskih zvijezda

VIDEO

Osim što snimaju reklame i filmove, završili su i u nekoliko svjetskih novina poput britanskog The Guardiana, a česti gosti su raznim nacionalnim i regionalnim televizijama.

Pogledajte video: Nojevi u Zagrebu

Najpoznatiji 'nojevi' iz Slovenije te novopečeni roditelji, mužjak Nande i ženka Nina, u subotu ujutro stigli su i na zagrebačku špicu kako bi - prošetali gradom, popili kavicu na Cvjetnom i vidjeli što ima u ponudi na Dolcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako neki mogu šetati pse, možemo i mi nojeve. Iako to nisu 'obični' nojevi već nandui, odnosno vrsta noja koja potječe iz Južne Amerike - objasnio nam je njihov vlasnik, Janez Cetin iz slovenske općine Škofljica koji je došao u Zagreb zajedno sa svojom suprugom Simonom.

Kažu, prolazak preko granice nije im bio problem, nundui imaju sve potrebne isprave i putovnice, a za putovanje imaju i poseban auto namijenjen isključivo za njihov prijevoz. 

Iako su ponijeli i povodac, nije im bio potreban. Nina i Nande šetali su graciozno po centru grada poput kakvih holivudskih zvijezda, dok su ih iznenađeni Zagrepčani i turisti mahom slikali.

Izrazi na licima slučajnih prolaznika bili su zaista neprocjenjivi, no gotovo svima su izmamili osmijeh na lice, posebno djeci koja su im oduševljeno prilazila. 

- Oni obožavaju ljude, a sa djecom su posebno pažljivi. Inače su plahe i vrlo strašljive životinje, no od malih nogu su s nama i naučili smo ih da misle kako su jedni od nas, iako su nam rekli da to nikad neće biti moguće. Stalno putujemo negdje s njima kako bi se naviknuli na ljude, nedavno smo bili i u Veneciji, a u Ljubljani nas već svi znaju jer smo tamo skoro svake subote na tržnici - rekao nam je i otkrio da za takav odnos s ovim rijetkim pticama je samo potrebna ljubav i uzastopni rad.

Zbog toga su Nande i Nina toliko umiljate i privržene ne samo njima, već svima koji im priđu. 

Nakon šetnje po Cvjetnom i trgu bana Josipa Jelačića, Nande i Nina jedva su dočekali doći i na Dolac gdje su i po prvi puta probali lubenicu. Posebna poslastica su im maline i trešnje koje su slastili u roku od minute.

Nekima su čak jeli i iz ruke, pomalo hlapljivo, ali ipak pažljivo, kako slučajno ne bi ozlijedili 'ruku koja ih hrani'. 

Ovi nandui stari su šest godina, a odmalena su boravili s njim i njegovom suprugom pa s vremenom postali i članovi obitelji. Nerijetko borave s njima u kući, a jedu gotovo sve - od voća, povrća pa čak i burek sa sirom.

Cetini ih vode na razne avanture, od putovanja s vlakom od predrgrađa do centra Venecije, izleta balonom... 

Nedavno su i po prvi puta zaplivali u Zbiljskom jezeru. Sudjeluju i u raznim humanitarnim akcijama, a Janezu je želja i da ih po prvi puta odvede negdje u Dalmaciju kako bi i tamo po prvi puta zaplivali u moru.

Od dva nandua, Cetini su do danas izgradili cijelu farmu na kojima drže nojeve, pse, magarce, paunove i ostale životinje, a planiraju nabaviti i emua, australskog 'noja' kojeg prolaznici često zamjenjuju s nanduima, najčešće zbog njihove veličine.

Njihov prethodnik, također svima poznati Franci o kojemu smo također pisali, prvi je noj kojeg su Cetini doveli u Zagreb prije dvije godine, no, on je nažalost uginuo od epileptičnog napadaja. 

- Bilo nam je strašno žao, ali smo ga morali uspavat. Gotovo pola sata je trajao njegov napadaj i izgledalo je strašno. Jako nas je potresla njegova smrt - kaže nam Janez.

On, također jako pazi na njihovo zdravlje pa su i posjeti veterinaru stalna praksa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u