Obavijesti

News

Komentari 13

VIDEO Pogledajte kako je olujni vjetar u Sloveniji nosio krovove

VIDEO Pogledajte kako je olujni  vjetar u Sloveniji nosio krovove

Sloveniju je u četvrtak poslijepodne zahvatila hladna fronta koja je izazvala kaos u središtu zemlje. Snažan olujni vjetar rušio je stabla, a u Kranju i Mariboru vjetar je otpuhao 70-ak krovova

Nevjerojatne snimke iz Slovenije koju je u četvrtak poslijepodne zahvatilo snažno olujno nevrijeme. Udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat, a čupali su stabla i dizali krovove, prevrtali su kante za smeće i raznosili prometne znakove, reklamne ploče i građevinski materijal po glavnom slovenskom gradu. 

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša (Arso) vjetar je dosezao 102 kilometra na sat, što je novi rekord.

Iako se snažan vjetar smirio nakon sat vremena divljanja, u Sloveniji je do petka poslijepodne izdano narančasto upozorenje za nevrijeme.

Danas toplinski val i pržiona, a sutra kaos! Nevrijeme u cijeloj Hrvatskoj, munje i pijavice
Danas toplinski val i pržiona, a sutra kaos! Nevrijeme u cijeloj Hrvatskoj, munje i pijavice

Prema posljednjim podacima, jak vjetar na području Kranja i Ljubljane potpuno je otkrio više od 70 krovova.Bez krova ostalo je ljubljansko rodilište te zgrada Intereurope. Krov je otkriven i na jednoj od stambenih zgrada u središtu Kranja u blizini glavnog autobusnog kolodvora.

Robert Okorn iz Vatrogasne brigade Ljubljana za N1 je u 15.05 sati rekao da trenutno imaju 23 intervencije, no situacija se mijenja iz minute u minutu.

- Uglavnom su otkriveni krovovi i srušena stabla. U isto vrijeme još imamo vatru na Debnom vrhu. Ne znam ni koliko je vatrogasaca na terenu. Digla se cijela Ljubljana - opisao je situaciju Okorn. U 16.44 imali su već 114 intervencija.

Ljubljanska policijska uprava primala je pozive, posebno između 14 i 16 sati. Reklamni pano udario je u motociklista i lakše ga ozlijedio. Obaviješteni su o srušenim stablima te je zbog toga neprohodno nekoliko cesta.

Na Rakuševoj ulici u Ljubljani s gradilišta je odnesena gips ploča koja je udarila u vozilo i razbila staklo. U nesreći je lakše ozlijeđen putnik u vozilu. Ispod srušenog stabla u parku u Tivoliju prolaznici su spasili ženu koja je pritom lakše ozlijeđena, otkrila je slovenska policija.

- Budući da će slična situacija sigurno biti i drugdje u Ljubljani i šire, molimo vas za veliku dozu opreza, tolerancije i strpljenja - poručili su iz tvrtke za komunalne djelatnosti.

Hitne službe svim raspoloživim sredstvima otklanjaju posljedice i uspostavljaju promet. Policija poziva na oprez na cestama.