Obavijesti

News

Komentari 164

VIDEO Pogledajte kako su web kamere iznad Zagreba uhvatile letjelicu koja se srušila na Jarun

VIDEO Pogledajte kako su web kamere iznad Zagreba uhvatile letjelicu koja se srušila na Jarun

Na Jarun se srušila bespilotna letjelica. Kako je rekao stručnjak za vojnu avijaciju, najvjerojatnije se radi o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141, teškoj šest tona, koja se koristi za snimanje i ne nosi oružje

Web kamere snimile su bespilotnu letjelicu koja se srušila na Jarun.

Pogledajte video: Kamere snimile bespilotnu letjelicu

Pokretanje videa ...

Podsjećamo, Zagrepčane je u četvrtak iza 23 sata uznemirila eksplozija.

Na Jarun se srušila bespilotna letjelica. Kako je rekao stručnjak za vojnu avijaciju, najvjerojatnije se radi o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141, teškoj šest tona, koja se koristi za snimanje i ne nosi oružje.

POGLEDAJTE VIDEO: MILANOVIĆ O BESPILOTNOJ LETJELICI

 

Krstareća raketa koja snima

Na ostacima letjelice vidjela se crvena petokraka i ćirilični natpis. Stručnjak je objasnio da je to bespilotna letjelica iz sovjetske ere koju su Ukrajinci upogonili nakon 2014. Koriste je za snimanje, ali i kao mamac da testiraju i otkriju gdje se nalaze ruske protuzračne snage. Prije nekoliko dana jedna takva letjelica pala je u Ukrajini, a navodno su je pogodili Rusi.

Luda teorija: Ukrajinci su poslali letjelicu na Yarun kod Žitomira, završila na Jarunu u Zagrebu?!
Luda teorija: Ukrajinci su poslali letjelicu na Yarun kod Žitomira, završila na Jarunu u Zagrebu?!

Može preletjeli više od 1000 kilometara

Bespilotna letjelica koja je pala na Jarunu u Zagrebu teška je više od šest tona, duža je od 14 metara, a raspon krila joj je oko četiri metra. Radi se najvjerojatnije (još nema službene potvrde) o dronu TU-141, koji je bio nastavak Tupoljeva Tu-123.

Radi se o relativno velikoj izviđačkoj bespilotnoj letjelici srednjeg dometa. Prema tehničkim specifikacijama može preletjeti više od 1000 kilometara. Može nositi niz stvari, uključujući filmske kamere, infracrvene uređaje za snimanje, EO snimače i radare za snimanje. Kao i kod prethodnih dizajna Tupoljeva, straga mu je  postavljeno delta krilo poput strelice, a turbomlazni motor KR-17A postavljen  je iznad repa. Lansira se iz prikolice pomoću pojačivača na čvrsto gorivo i slijeće uz pomoć repnog padobrana. Tu-141 je bio u sovjetskoj službi od 1979. do 1989., uglavnom na zapadnim granicama Sovjetskog Saveza. 

Kako je prošla sve NATO radare?!

Kako je objasnio stručnjak za avijaciju, to je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansira se iz prikolice, a ruta se unaprijed odredi.

Slijeće pomoću padobrana, a na mjestu pada na koje su prvi došli reporteri 24sata, zagrebačka policija pronašla je dva padobrana i krater od tri metra u zemlji.

I dalje ostaje poprilično veliki upitnik kako je moguće da krstareća raketa, koja leti na šest kilometara brzinom do 900 km/h prođe sve NATO radare i protuzračne obrane i padne ravno na Zagreb, a da prije toga nitko ne upozori na to.

Pogledajte video: Reporteri 24sata prvi na mjestu pada

Pokretanje videa ...