News

Komentari 42

VIDEO Riješili misterij sarkofaga u Vinkovcima: Svi su očekivali blago, ali poklopac je razbijen...

VIDEO Riješili misterij sarkofaga u Vinkovcima: Svi su očekivali blago, ali poklopac je razbijen...

Nakon što su odgrnuli slojeve zemlje otkriveno je da je poklopac razbijen, a sarkofag opljačkan. Otkrili su ga radnici koji su raskopali Zvonarsku ulicu postavljajući nove vodovodne cijevi

Misterij kamenog sarkofaga u Vinkovcima riješen je u ponedjeljak ujutro kad je počelo njegovo vađenje.

POGLEDAJTE VIDEO

Nakon što su odgrnuli slojeve zemlje otkriveno je da je poklopac razbijen, a sarkofag opljačkan, kao što se i predviđalo.

Sada ostaje za vidjeti, hoće li na sarkofagu otkriti natpise ili ukrase, koji će otkriti i više detalja o bogatstvu njegova vlasnika.

Pretpostavlja se da je riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća, a radi se o prvom koji su pronašli u 25 godina i četvrtom koji su pronašli u gradu.

Vinkovci su nastali na temeljima rimske kolonije Aurelia Cibalae, koja je tu egzistirala od 1. do 4. stoljeća pa nije rijetkost da se u iskapanjima pronađu ostaci tog vremena. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Iako mu se vidi poklopac, velika je vjerojatnost da je ipak opljačkan još u antičko doba. Doista je malena vjerojatnost da se u njemu nalazi zlato iako kruži takva priča po Vinkovcima - rekli su još prije nekoliko dana u Gradskome muzeju.

Najčitaniji članci