Obavijesti

News

Komentari 7

VIDEO Mjera roditelj odgojitelj na Visokom sudu, Dolenec se ne brine: 'Nemaju argumente'

VIDEO Mjera roditelj odgojitelj na Visokom sudu, Dolenec se ne brine: 'Nemaju argumente'
2

Sama obnova vrtića koštala je oko 4.8 milijuna kuna, od čega je trećina povučena iz EU Fondova. Što se tiče Doma Zdravlja je 9.6 milijuna kuna od čega 4 milijuna iz Fondova, kazao je Tomašević

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obići će danas zajedno s ravnateljicom Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac Renatom Knez energetski obnovljeni vrtić. Sama obnova vrtića koštala je oko 4.8 milijuna kuna, od čega je trećina povučena iz EU Fondova. Što se tiče Doma Zdravlja je 9.6 milijuna kuna od čega 4 milijuna iz Fondova.

- Ovo je naš najstariji vrtić koji je otvoren još davne 1981. godine. Vapio je već odavno za obnovom, a ovoj obnovi se veselimo. Lijepo je izvana, sada nam treba malo pomoći da ga uredimo iznutra, a ono što je najviše potrebno jest proširenje našeg kapaciteta  - kazala je ravnateljica Knez. 

POGLEDAJTE UŽIVO: Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obilazi obnovljeni vrtić

Potom će zajedno s Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom obići i energetski obnovljeni Dom zdravlja Zagreb Centar-Zdravstvena stanica Remetinec.

- Ukupno imamo 64 lokacije, možemo reći da smo na pola puta što se te energetske obnove tiče. Na dobrom smo da veći dio naših zdravstvenih stanica energetski obnovimo što bi nam bilo izuzetno značajno u vidu ovih poskupljenja koje dolaze - kazao je ravnatelj Doma Zdravlja Zagreb Centar, dr. Ino Protrka. 

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako se radi o projektima koji su započeti još tijekom prethodne vlasti. 

- Drago mi je što smo te projekte realizirali i završili, kao i osigurali novac koji je bio potreban za sufinanciranje ovih projekata u gradskom proračunu. Za dječji vrtić izvukli smo jednu trećinu sredstava iz Fondova, a za Dom zdravlja negdje pola, a ostalo je financirano iz gradskog proračuna. Radi se o energetskoj obnovi javnih objekata društvene namjene što nam je itekako prioritet. Ovo će dovesti do energetskih ušteda koje su itekako potrebne, posebice u javnim ustanovama kao što su vrtići, domovi zdravlja, škole, kulturni centri... - kazao je Tomašević. 

- Ovo će dovesti, ne samo smanjenja stakleničkih plinova već i do smanjenja troškova što je itekako bitno posebice u ovoj energetskoj krizi kada energenti idu gore. Ovdje je energent bio lož ulje, a gubilo se i na samoj toplini zbog loše fasade tako da bi to napokon trebalo sada biti iza nas. Također, ne samo da je obnovljena fasada, nego su instalirani solarni kolektori za grijanje vode prema tome, očekujemo negdje oko 50 posto energetske uštede ovog objekta. Tim ušteđenim novcem koji bi dali na energente, sada možemo dati na poboljšanje materijalnih uvjeta i ostalih sredstava koji su potrebni - kaže Tomašević. 

Što se Doma zdravlja tiče, Tomašević kaže da se i ondje radilo na dosta velikim zahvatima.

- To je prostor veličine oko 3600 kvadrata.  Zgrada u Remetincu bila je 30 godina starija od mene i obnova je bila nužna. Grad Zagreb može najaviti barem pet puta veći val investicija u sljedeće 2 i pol godine. U odnosu na svih ovih 70-ak zgrada javne namjene u vlasništvu Grada koje su dosada energetski obnovljene u Zagrebu, mogu najaviti barem pet puta više u iduće dvije i pol godine, za što smo već naručili i projekte, isto tako i financijsku konstrukciju. Dio toga ćemo povući iz EU Fondova, dio kroz ESCO modele, na neki način koristeći uštede u električnog energiji kako bi financirali projekte energetske obnove koje dovode do energetske uštede, a s treće strane koristeći energetske kredite upravo za ovu svrhu - kaže Tomašević. 

Na konferenciji za medije dotaknuli su se i gradskog proračuna.

- Na gradski proračun na kojem će biti rasprava i glasanje u četvrtak na sjednici Gradske skupštine, podneseno je 38 amandmana od strane zastupnika. Od toga ćemo prihvatiti devet amandmana. Pet njih su od strane kluba SDP-a o izgradnji novih domova za starije osobe, posebice na zapadu Zagreba, zatim odluka o socijalnoj skrbi gdje se traži na podizanje imovinskog cenzusa za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike sa 1700 na 1800 kuna mirovine, to bi bilo 2300 umirovljenika, kao i dizanje naknade za 100 kuna za korisnike koji imaju mirovine od 1500 kuna, a ostalima s mirovinama 1500-1800 kuna ostala bi 200 kuna, a korisnicima nacionalne mirovine koji su prinmali naknadu od 400 kuna, povećala bi se za 500 kuna. Također, dogovorili smo da osobe s invaliditetom koji su korisnicu dohotka za njegu i osobne invalidnine da od Grada od sljedeće godine po prvi put primaju iznos za božićnicu i uskrsnicu od 200 kuna, to je više od 16 tisuća korisnica, a cijeli amandman iznosi 20 milijuna kuna. Usvojili smo i amandman rješavanje problema kvalitete vode na Jarunu, odnosno studiju o tome. Prihvaćeno je 20 milijun kuna dodatnih za materijalne troškove sve vrtiće škole. Dva su zajednička od Kluba SDP-a i koalicije Možemo!, Zagreb je naš, Nove ljevice i Oraha., a radi se o amandmanima za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi s 30 kuna na 35 kuna te ćemo prihvatiti amandman za pilotprojekt suzbijanje menstrualnog siromaštva u Gradu Zagrebu od pola milijuna kuna te amandman vezan za programe javnih potreba u sportu. Dok je jedan amandman za medicinsku rehabilitaciju za vojne invalide i članove Domovinskog rata od HDZ-a te jedan amandman od MOST-a koji će osigurati privremeni nogostup do osnovne škole. Na stranicama Grada je detaljno objašnjenje zašto su neki amandmani prihvaćeni, a neki odbijeni. Naravno, oni koji su prihvaćeni postat će dio proračuna, oni koji nisu o njima će se glasati i raspravljati na skupštinama - kazao je Tomašević. 

Nastavljaju se pregovori sa sindikatima o materijalnim pravima zaposlenih u Zagrebačkom Holdingu i promjeni kolektivnog ugovora. 

- Cijelo vrijeme se pregovara i razgovara. Sindikati nemaju uvijek iste stavove o smanjenju broja radnika o administraciji - kazao je Tomašević.

Zamjenica Danijela Dolenec rekla je kako su u tijeku pripreme za ulaganja u Dječje vrtiće Sesvetski Kraljevec i DV Žitnjak, kao i DV Sveta Klara i Remetinec, čime bi se uz energetsku učinkovitost povećao i kapacitet tih vrtića. Dolenec je dodala da ovaj tjedan Grad raspisuje natječaje za četiri rukovodeća mjesta: ovog tjedna, kreće natječaj za pročelnika ili pročelnicu gradskih ureda za gospodarstvo i za informacijski sustav, a idući tjedan za pročelnika/icu stručne službe gradske uprave te za ravnatelja/icu Razvojne agencije Zagreb.

Vezano uz najavu Visokog upravnog suda o odluci o obustavi izvršenja Odluke o mjeri roditelj odgojitelj, koja je na sudu najavljena za 12. prosinca, Dolenec je rekla da vjeruje da će sud potvrditi i proglasiti zakonitom njihovu odluku jer su prihvatili sve prigovore koje su dobili u posljednjoj odluci suda.

- Oni koji prigovaraju zakonitosti odluke nemaju nikakve nove argumente - rekla je Dolenec, a Tomašević se nadovezao rekavši kako je, kada je donesena ova posljednja odluka, bilo puno manje nezadovoljstvo korisnika i da se prema tome vidi da su učinili sve ono što je Visoki upravni sud rekao, a vezano je za postupnost ukidanja i kompenzacijske mjere.  

Što se tiče masovnih lažnih dojava o eksplozivnim napravama unutar sudova i shopping centara, Tomašević kaže kako se čuo s načelnikom PU Zagrebačke koji mu je potvrdio da je istraga još uvijek u tijeku.

- Vjerujem da će policija otkriti počinitelje. Bilo kakve lažne dojave o bombama uznemiruju javnost, nanose gospodarsku štetu, narušavaju osjećaj sigurnosti kod građana i naposljetku, kazneno su djelo. Bilo tko, tko to radi, odgovati će za to - kaže Tomašević pa dodaje da u posljednjih godinu imamo poplavu takvih prijava. 

- To je nešto što je zabrinjavajuće u bilo koje doba godine, ne samo sad u vrijeme Adventa. Vjerujem da će počinitelj biti pronađen i da će odgovarati jer je, ponavljam, to kazneno djelo. A jučer, nije bilo samo u Zagrebu već na razini cijele Hrvatske, tako da mislim da je to problem cijele države - kazao je Tomašević. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.