Obavijesti

News

Komentari 0

Vijećnik Matijević: Stanovnici u blizini splitske Sjeverne luke imaju zdravstvenih poteškoća

Vijećnik Matijević: Stanovnici u blizini splitske Sjeverne luke imaju zdravstvenih poteškoća

Splitski gradski vijećnik Davor Matijević (SDP) u petak je protiv tvrtke Luka d.d. podnio prijavu mjerodavnima zbog zagađenja zraka u Sjevernoj luci

VIDEO

Tvrdi da stanovnici koji žive u blizini imaju zdravstvenih poteškoća jer su izloženi tvarima koje vjetar unosi u njihove domove.

Matijević je na Facebook stranici izvijestio kako je protiv tvrtke Luka.d.d. koja je koncesionar na području Sjeverne luke u Splitu podnio prijavu Državnom inspektoratu, splitskojoLučkoj upravi i Lučkoj kapetaniji zbog "zagađenja zraka emisijama " što je protivno Zakonu zaštiti okoliša i Zakona o zaštiti zraka.

Već neko vrijeme, kako je naveo Matijević, u Sjevernoj luci je istovarena troska koja sama po sebi nije kancerogena ako se skladišti na odgovrajući način, ali ako je ona izložena suncu, vjetru i općenito vremenskim uvjetima tada postaje opasna po zdravlje i dobiva kancerogena svojstva.

"Stanovnici koji žive u neposrednoj blizini imaju već zdravstvene probleme jer su direktno izloženi ovim supstancama koje vjetar nanosi u njihove domove, upozorio je Matijević.

Po njegovim riječima, koncesionar Luka d.d. tek povremeno natapa trosku vodom, ali nedovoljno za ove količine i ne treba biti stručnjak da se vidi da se oblak dima stvara i pri najmanjem povjetarcu, a kamo li pri ozbiljnijem vjetru.

Svojim neznanjem ili nebrigom koncesionar ugrožava zdravlje okolnih stanovnika i ovo je isključivo njegova krivnja. Inzistirat ću na brzoj reakciji nadležnih institucija, utvrdio je Matijević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe