News

Komentari 70

Vijest o kopnenoj ofenzivi na Gazu je bila zamka: Na tunele su bacili čak 80 tona eksploziva

Vijest o kopnenoj ofenzivi na Gazu je bila zamka: Na tunele su bacili čak 80 tona eksploziva

U 40-minutnom napadu na Hamasovu mrežu tunela u Gazi u noći s četvrtka na petak Izrael je uništio kilometre tunela i, kako se vjeruje, ubio na desetine Hamasovih boraca

I nakon petog dana raketiranja, Izrael ne prestaje s napadima na Gazu, prenosi BBC.

Sinoćnje bombardiranje u Gazi je bio najveći izraelski napad otkad se sukob u ponedjeljak intenzivirao. 

U 40-minutnom napadu na Hamasovu mrežu tunela u Gazi u noći s četvrtka na petak Izrael je uništio kilometre tunela i, kako se vjeruje, ubio na desetine Hamasovih boraca. Upravo bi ta akcija, nadaju se u Izraelu, mogla biti odlučujuća faza žestokog sukoba koji traje već pet dana. 

Namjerna varka o kopnenoj ofenzivi?

Glasnogovornik izraelske oružane snage Jonathan Conricus objavio je kasno sinoć da zračne i kopnene trupe kreću u kopnenu ofenzivu, što je navelo Hamas da pošalje svoje borce, uključujući zapovjednike, u tunele.

Bila je to vijest koja je zatresla cijeli svijet, a zapravo je svima bilo jasno da ulazak kopnenih vojnih snaga u Izrael znači totalni rat. Međutim, nekoliko sati poslije stigao je demantij vijesti koju su objavili svi relevantni svjetski mediji.

Iz Izraelskog ministarstva obrane stigla je vijest da niti jedan njihov vojnik nije ušao u pojas Gaze, te da je vijest o napadu bila samo pogreška u komunikaciji. Prilično bizarna situacija, malo-tko je vjerovao da se ovakav nesporazum može dogoditi tako organiziranoj i ozbiljnoj organizaciji kao što je izraelska vojska, ali dan kasnije kockice su sjelo na svoje mjesto i sve je jasnije što se sinoć zapravo dogodilo.

Zračnim snagama uništili tunele 

Vojni stručnjaci su za Israel National News rekli su da je vijest o napadu na Gazu zapravo bila zamka za Hamas. Znajući da Izraelci gomilaju snage na granici, Hamas je svoje militante povukao u tunele ispod Gaze, a Izraelci su to iskoristili i zračnim snagama uništili te iste tunele. Vijesti iz Izraela govore da je u roku pola sata na 'podzemni grad' bačeno 450 bombi, odnosno 80 tona eksploziva.

Prema prvim informacijama, Hamasov 'Metro', izgrađen još 2014. godine, pretrpio je ozbiljna oštećenja, a Izraelske obrambene snage tvrde da su od početka napada ubili 75 operativaca Hamasa.

U tunelima bilo Hamasovo naoružanje

Hamasovo naoružanje nalazilo se u tunelima, uključujući raketne bacače, navode izraelski mediji.

Dodaju i kako su Hamasovi borci iz tunela planirali zaskočiti izraelske vojnike i ubiti ih ili zarobiti, kao što je to bio slučaj u nekim prijašnjim sukobima. 

Nasilje se širi na dio Zapadne obale 

Sukobi izraelske vojske i Palestinaca u petak su se iz Pojasa Gaze proširili na dobar dio Zapadne obale gdje je u neredima poginulo najmanje deset Palestinaca dok su stotine ozlijeđene, javio je BBC.

Izraelske snage koristile su suzavac, gumene metke i pravu vatru, dok su Palestinci bacali molotovljeve koktele.

Uz to, sto dvadeset i dvoje ljudi poginulo je u Gazi a osam u Izraelu od početka borbi u ponedjeljak.

Agencija France presse javila je da su tri rakete ispaljene u petak navečer iz Sirije prema Izraelu, prve otkad je eskaliralo nasilje između izraelske vojske i palestinskog Hamasa.

Jedna je raketa pala na sirijski teritorij a dvije na nenaseljeno područje na sjeveru Izraela, objavila je izraelska vojska.

Ranije tijekom dana na izraelsko-libanonskoj granici, izraelska je vojska otvorila vatru na libanonske prosvjednike koji su nakratko prešli na izraelsku stranu. Jedan je prosvjednik poginuo, objavila je libanonska agencija ANI.

Po izraelskoj vojsci, proturaketni štit presreo je oko 90 posto od dvije tisuće raketa koje su od ponedjeljka ispaljene iz Pojasa Gaze, teritorija koji kontrolira Hamas. 

Petak je peti dan sukoba koji ne sluti na skoro smirivanje a međunarodna zajednica upućuje apele na mir koji zasad ne nailaze na odgovor.

Najčitaniji članci