News

Komentari 62

Tukli podzemne tunele Hamasa: 'Labirint' ispod Gaze služi za krijumčarenje i bijeg od napada

Tukli podzemne tunele Hamasa: 'Labirint' ispod Gaze služi za krijumčarenje i bijeg od napada

Nitko ne zna koliko tunela ima, pretpostavlja se čak i do 500, nalaze se 20-ak metara pod zemljom, a navodno vođe Hamasa imaju privatne tunele za sebe i svoje obitelji

Izrael je u petak topništvom i ekstenzivnim zračnim udarima tukao mrežu tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod Gaze, koja se naziva "Metro", a Palestinci su nastavili raketirati izraelski teritorij.

"Ciljali smo dobro razrađeni sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (...) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje", rekao je časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske na konferenciji za strane novinare.

"Nazivamo ga (taj sustav) Metro", rekao je i dodao da još nije obavljena konačna ocjena rezultata te operacije.

Naime, tuneli ispod Gaze nastali su još osamdesetih, ali su se u punoj funkciji počeli koristiti prije nekih dva desetljeća, možda malo više. Počeli su se graditi na granici s Egiptom kako bi se krijumčarilo oružje u Gazu. Vrlo brzo su se tuneli počeli koristiti i za brojne druge svrhe, pa tako i krijumčarenje razne vrste tražene robe.

No, nakon što je u Egiptu s vlasti maknuto Muslimansko bratstvo, novi režim je zatvorio tunele, čime se ekonomska kriza u Gazi jako pojačala. Na vrhuncu krijumčarskog biznisa, tuneli su Gazi donijeli nekih 700 milijuna dolara prihoda i poslove za 7000 ljudi.

Od 2001. godine Hamas koristi tunele za napade na Izrael, iako ih sve dosad nije bilo baš puno. Međutim, 2006. Palestinci su probali nešto novo - prokopani tunel ispod granice Gaze i Izraela kada se i dogodio napad na izraelsku postaju na granici i tom prilikom su ubijena dva vojnika, a jedan je ranjen, piše BBC.

Nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, tako je i krenuo njihov projekt gradnje 'labirinta' podzemnih bunkera koji su spojeni s tunelima i brojnim ulazima i izlazima ispod rezidencijalnog dijela Gaze.

A satellite view shows buildings destroyed by airstrikes in Gaza City

Taj podzemni kompleks vrlo je sličan konceptu tunela za bijeg koji su se gradili u Južnom Vijetnamu, s tim što su tuneli ispod Gaze daleko sofisticiraniji, imaju betonske zidove i krovove, pa i provedenu struju i ostalo što je potrebno za višetjedni boravak u tunelima.

Svrha tunela je, osim krijumčarenja, i to da se lideri Hamasa mogu unutra skloniti ili pobjeći, a svaki tunel počinje i završava na različitim lokacijama, tako da se u slučaju napada mogu neometano kretati i izlaziti i ulaziti u tunele bez posljedica.

Iako se ne zna točno koliko tih tunela ima, izraelske vlasti pretpostavljaju da ih je na desetine, a neki stručnjaci tvrde da bi im moglo biti čak do 500. Jako ih je teško pronaći, jer su ulazi i izlazi jako dobro kamuflirani. Čak i kad su neki ulazi otkriveni, bilo je jako teško procijeniti kuda ti tuneli vode i gdje završavaju. 

Israel-Gaza cross-border violence continues

Ono što je poznato je da su 20-ak metara pod zemljom i Izraelci bi trebali imati razvijenu mrežu špijuna u Gazi kako bi ih našli ili bi morali pretraživati zgradu po zgradu. Procjenjuje se da je gradnja tunela Hamas koštala više od 10 milijuna dolara i da je na njihovu izgradnju potrošeno 800 tona betona.

Pretpostavlja se da svoje privatne tunele imaju vođe Hamasa za sebe i svoje obitelji.

Najčitaniji članci