Obavijesti

News

Komentari 13

Vili Beroš: 'Cijepljenje je najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti'

Vili Beroš: 'Cijepljenje je najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti'

Vrijednost cijepljenja se ne mjeri samo u danim dozama, već broji milijarde spašenih života, rekao je

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u srijedu, povodom Svjetskog tjedna imunizacije koji se ove godine obilježava na temu “Dug život svima!“, da se kroz dugu povijest i pandemije cijepljenje pokazalo kao najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti.

"Vrijednost cijepljenja se ne mjeri samo u danim dozama, već broji milijarde spašenih života. Cjepiva nam omogućuju proživljavanje važnih životnih trenutaka poput prvih koraka, pobjedničkog gola, profesionalnog priznanja, solidarnosti prema drugima", istaknuo je resorno ministar na obilježavanju Tjedna u Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Ministarstvo zdravstva i HZJZ, uz podršku Vlade postigli su da Hrvatska bude dobar primjer besplatne dostupnosti velikog broja cjepiva građanima, od pedijatrijske dobi preko tinejdžerskih godina pa sve do duge, zdrave starosti, rekao je Beroš, a navodi se u priopćenju.

SZO: Godišnje se cijepljenjem sačuva pet milijuna života
SZO: Godišnje se cijepljenjem sačuva pet milijuna života

Po njegovim riječima, post-pandemijsko razdoblje otvorilo je dodatni prostor za jačanje i vraćanje u fokus preventivnih aktivnosti koje su ujedno i važan segment predstojećih reformskih mjera s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da su starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima naročito podložne tegobama prouzročenima zaraznim bolestima, 30 posto stanovništva u EU ili je starije od 60 godina ili ima zdravstveno stanje koje se povezuje s rizikom od komplikacija COVID-a 19 i drugih zaraznih bolesti. "Upravo tu ranjivu populaciju želimo i možemo zaštiti imunizacijom“, istaknuo je.

Peking strahuje od potpunog zatvaranja, imaju 33 zaraženih
Peking strahuje od potpunog zatvaranja, imaju 33 zaraženih

Predsjednica udruge „Jedra“ oboljelih od dišnih bolesti Sandra Karabatić naglasila je da su osobe s bolestima dišnog sustava izloženije riziku od tegoba prouzročenih bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom o prevenciji i cjeloživotnoj imunizaciji.

Savjetnica ministra zdravstva Maja Cvetojević drži zabrinjavajućim podatke prema kojima čak 13 posto roditelja ne želi cijepiti djecu nijednim cjepivom, samo 20 posto roditelja cijepilo bi djecu protiv COVIDA-19, a njih 30 posto nije sigurno bi li cijepilo djecu propisanim cjepivima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk