Obavijesti

News

Komentari 39

Vinković: Pitanje za Milijunaša, koliko poreza ima Hrvatska?

Vinković: Pitanje za Milijunaša, koliko poreza ima Hrvatska?
1

Zoran Vinković (HDSSB) predložio je pak vladajućima da zastupnicima uzmu od plaća. Bilo kakvim rezanjem plaća dolazi se do smanjenja doprinosa, kaže Hrelja

VIDEO

Navodne najave kako ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović planiraju rezanje dodataka i osnovice za plaće u javnom sektoru, iznenadile su i zgrozile saborske zastupnike.

Naime pojavile su insinuacije da će Vlada krenuti u radikalna rješenja. Linićev je plan, piše Večernji list, kombinirati ukidanje posebnih dodataka na plaće uz smanjenje osnovice za obračun plaća čime bi se smanjile plaće za 240.000 zaposlenika.

"S jedne strane štediš, a s druge strane se otvara još veća provalija"

Da se na razini koalicije o tome nikad nije raspravljalo rekao je Silvano Hrelja te dodao kako, po njemu, to znači ulazak u negativnu spiralu.

- Bilo kakvim rezanjem plaća dolazi se do smanjenja doprinosa. S jedne strane štediš, a s druge strane se otvara još veća provalija - kazao je Hrelja. Jedino o čemu je Vlada raspravljala sa sindikatima jesu božićnice i regresi. I Marin Jurjević (SDP) je u utorak prvi put čuo za smanjenje osnovice na plaće. To je, kaže, ekonomska, financijska, ali i politička odluka.

- Za to sam da teret snose oni koji više imaju i da se ideja pravednosti tako pokuša realizirati - govori Jurjević.

"Uzmite zastupnicima od plaće"

Zoran Vinković (HDSSB) predložio je pak vladajućima da zastupnicima uzmu od plaća.

- Smanjite saborskim zastupnicima ako hoćete i deset posto, ali onima koji rade bez obzira što imaju sigurnu plaću, ne možete svake godine sa svakom Vladom smanjivati prava - ljutit je Vinković, koji je kao i uvijek bio slikovit pa je predložio da pitanje za milijun kuna na kvizu Milijunaš bude koliko Hrvatska u stvarnosti ima poreza.

- Ne bi ni onaj mali Indijac iz onog filma Milijunaš odgovorio - zaključio je Vinković.

Popijač: Fali im novaca u proračunu pa drugog izbora nema

Đuro Popijač (HDZ) smatra kako je najavljeno linearno smanjenje od pet posto logično neprihvatljivo te da je to posljedica svega što se nije činilo u zadnjih godinu dana i dramatičnog pada gospodarskih aktivnosti i poreznih prihoda.

- Nema reformskih zahvata, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikatima i fali im novaca u proračunu pa drugog izbora nema - smatra Popijač. Ova godina je, kaže, izgubljena - pada sve što ne bi smjelo pasti.

- Ako imate pad potrošnje, industrijske proizvodnje, generalno pad bruto društvenog proizvoda, za očekivat je da nemate prihode u proračunu - nimalo iznenađen bio je Popijač.

Dragica Zgrebec rekla je kako su u proračunu planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima.

- Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna s obzirom da Zakon o financijskoj odgovornosti - kaže Zgrebec te dodaje kako bi neuspjeh rezanja plaća značio automatski pad kreditnog rejtinga.

- To znači da će svi reprogrami kredita biti po nepovoljnijim uvjetima - objasnila je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.