Obavijesti

News

Komentari 10

Virus ptičje gripe kod Siska: 'Ne treba se još zabrinjavati, malo je vjerojatna zaraza na čovjeka'

Virus ptičje gripe kod Siska: 'Ne treba se još zabrinjavati, malo je vjerojatna zaraza na čovjeka'

Kada se na gospodarstvu proglasi virus ptičje gripe, sva perad u krugu od tri kilometra morat će biti eutanizirana, a u krugu od deset kilometara provjerena nekoliko puta, kaže veterinar Marić

VIDEO

Za sad ne bih radio nikakvu paniku dok ne dođe rezultat o kojem se točno virusu radi i kolika mu je virulencija, odnosno koliko je zarazan. Kada to saznamo, nadležna veterinarska inspekcija će propisati ili ugroženo i zaraženo područje te po tome korigirati mjere u kojima će doći do sprječavanja širenja zaraze - rekao nam je Milan Marić, doktor veterinarske medicine koji je sudjelovao u prikupljanju uzoraka s gospodarstva u naselju Staro pračno. 

Naime, u srijedu na obiteljskom gospodarstvu u Sisačko - moslavačkoj županiji potvrđen virus H5N1, odnosno virus ptičje gripe. Trenutno je u procesu ispitivanje pet leševa peradi koje će trajati oko tri tjedna, a njime će se utvrditi radi li se o visoko patogenom ili nisko patogenom virusu. 

Ptičja gripa u Hrvatskoj: Našli su virus kod mrtvog labuda i ptica na jednom gospodarstvu
Ptičja gripa u Hrvatskoj: Našli su virus kod mrtvog labuda i ptica na jednom gospodarstvu

- Ako se radi o visoko patogenom virusu, znači da ima veliku moć prelaska sa životinje na životinju ili s jedne vrste na drugu. O virulenciji virusa ovisi koja je njegova sposobnost da se širi unutar jedne vrste, odnosno između različitih vrsta. Iako je moguće da virus prijeđe na čovjeka, veća je vjerojatnost da prijeđe na druge životinje iz gospodarstva, recimo svinje u kojima virus može mutirati te postati invazivan za jednu u drugu vrstu. Takvi slučajevi nisu toliko česti, no mogući su - kaže veterinar. 

Slučaj u Starom pračnom istražen je nakon smrti nekoliko peradi s gospodarstva. 

- Sva perad s gospodarstva je uklonjena i poslana je na spaljivanje. Još pet leševa je uzeto i poslano na analizu da se vidi koja je zastupljenost virusa - kaže. 

Obavezna eutanizacija peradi

Vjerojatnost pojave ptičje gripe među peradi je velika, posebno i zimskim mjesecima, kaže. 

- Ptice selice dolaze u naše krajeve sa sjevera i borave ovdje. Nakon što kod nas zahladi, odlaze u još južnije krajeve. Labudovi, divlje guske i divlje patke su prirodni rezervoari virusa ptičje gripe. One rijetko obolijevaju, ali mogu širi bolest dalje u okolinu. Ljudi znaju imati gospodarstva uz vodotoke rijeka te se domaća perad tako zarazi - kaže i dodaje: 

- Uputstvo Ministarstva je da se domaće ptice ne puštaju izvan ograđenog, no uzgoj gusaka je takav da se guske i patke moraju pustiti na vodu jer to zahtijeva i sam Zakon o zaštiti životinja. On diktira da ptice vodarice u uzgoju moraju imati ispust s vodenom površinom gdje će moći održavati svoje prirodne nagone i pariti se, kupati i čistiti - objašnjava Marić. 

Uginuli labudovi u Lonjskom polju imali su ptičju gripu
Uginuli labudovi u Lonjskom polju imali su ptičju gripu

Ako se potvrdi visoko virulentan virus, sva gospodarstva u krugu od tri kilometra morat će eutanazirati svu perad. 

- Najčešće u slučajevima kada dođe do pojave ptičje gripe na nekom gospodarstvu, proglašava se zaraženo područje u krugu od tri kilometra, a deset kilometara u krug od mjesta izbijanja proglašava se ugroženo područje. Tri kilometra u krugu od mjesta izbijanja mora se eutanazirati sva perad, a deset kilometara u krugu od gospodarstva morate imati više uzorkovanja da bi se utvrdilo je li došlo do širenja zaraze. Naputak je svakako da svako od tih gospodarstava prijave svako od tih uginuća - kaže i poziva: 

- Ako dođe do uginuća kokoši, a pogotovo pataka i gusaka da se svakako prijavite kako bi se na vrijeme utvrdilo radi li se o zarazi ptičjom gripom - zaključio je Marić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"