Obavijesti

News

Komentari 3

Viša nego u rujnu: U listopadu stopa nezaposlenosti 11,6 %

Viša nego u rujnu: U listopadu stopa nezaposlenosti 11,6 %
1

Nakon što je u rujnu stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na kolovoz pala, listopad je očekivano donio povratak većeg dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih

VIDEO

Stopa registrirane nezaposlenosti u ovogodišnjem listopadu iznosila je 11,6 posto, što je 0,8 postotnih bodova više nego u rujnu, ali i 2,4 postotna boda manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Nakon što je u rujnu stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na kolovoz pala, što je prema tumačenjima analitičara upućivalo na produljenje turističke sezone i duže trajanje radnih odnosa sezonskih radnika u turizmu, listopad je očekivano donio povratak većeg dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih te tako porast stope nezaposlenosti.

Na to su upućivali i ranije objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) prema kojima je krajem listopada u evidenciji Zavoda bilo 180.404 nezaposlene osobe, što je oko 11.470 osoba ili  6,8 posto više u odnosu na kraj rujna.  

Porast broja nezaposlenih nastavlja se i u studenome, s obzirom da dnevni podaci s internet stranice HZZ-a pokazuju da je trenutačni broj nezaposlenih 186.109 osoba, a trenutačno je objavljeno 16.087 slobodnih radnih mjesta.

Inače, ove je godine pad nezaposlenosti započeo u veljači i pod utjecajem sezonskih kretanja nastavio se sljedećih pet mjeseci, pri čemu je u lipnju stopa nezaposlenosti skliznula na najnižu razinu od 2000. godine, odnosno od kada DZS prati taj pokazatelj. U srpnju je, pak, stopa registrirane nezaposlenosti stagnirala, u kolovozu blago porasla, a u rujnu blago pala. S obzirom na sezonska kretanja na hrvatskom tržištu rada, listopad donosi rast nezaposlenosti što je uobičajeno za veći dio jeseni i zime. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.