Obavijesti

News

Komentari 48

Više od 8000 potpisa za smjenu Borasa sutra predaju Plenkoviću

Više od 8000 potpisa za smjenu Borasa sutra predaju Plenkoviću
5

Inicijativa za Filozofski poziva sve da im se u utorak, kad Senat odlučuje o smjeni dekanice Vesne Vlahović-Štetić, pridruže u prosvjednoj povorci od fakulteta do Markova trga

VIDEO

U ponedjeljak navečer studenti Filozofskog fakulteta započinju s novim plenumom. Novu pobunu na Filozofskom pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni trenutnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić, ali i fakultetu u potpunosti onemogući postavljanje uprave koju sami izaberu.

Studenti i zaposlenici fakulteta upozoravaju kako najnovija u nizu vrlo problematičnih odluka Damira Borasa ostavlja fakultet u pravnom vakuumu, s obzirom na to da je za v.d. dekana postavio svog prorektora Miljenka Šimpragu, a on se nije ni pojavio na fakultetu. Ako nemaju dekana, nitko ne može donijeti odluke važne za rad fakulteta poput odluka o znanstvenom napredovanju, diplomama, financiranju projekata itd.

- Nitko još nije preuzeo fakultet. Samo ključeve soba od dekanice neki tajnik sa sveučilišta. Nitko nam se nije obratio kao djelatnicima. Potpuno bezvlađe - kažu nam sugovornici s fakulteta.

O smjeni dekanice, odnosno o statusu fakulteta u utorak odlučuje Senat zagrebačkog sveučilišta, koji jedini može raspetljati ovu situaciju. I ministrica Divjak pozvala ih je da ne budu puki izvršitelji Borasovih odluka, već da se povede akademski dijalog u korist zaposlenih, ali i studenata Filozofskog fakulteta. No to je teško za očekivati jer članovi Senata uglavnom podržavaju rektorove odluke.

Studenti opet zauzimaju faks, Divjak poručuje Senatu: Mislite svojom glavom, ne Borasovom
Studenti opet zauzimaju faks, Divjak poručuje Senatu: Mislite svojom glavom, ne Borasovom

Odluka o smjeni dekanice je i na dnevnom redu sastanka Rektorskog kolegija sazvanog za ponedjeljak ujutro - elektronskim putem. Na dnevnom redu su 22 točke, a članovi Rektorskog kolegija su: Ante Čović, prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete, Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta, Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, Tonći Lazibat, prorektor za poslovanje i Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije.

Zbog svega toga, Inicijativa za Filozofski poziva sve da im se pridruže u prosvjednoj šetnji u utorak od Filozofskog fakulteta do Trga Svetog Marka, gdje planiraju premijeru Andreju Plenkoviću uručiti peticiju za neopozivu smjenu rektora Borasa, za koju su, kako tvrde, prikupili više od 8000 potpisa.

Sindikat: Boras pogrešno tumači presudu

Divjak: Stanje na Filozofskom se rješava na sramotan način
Divjak: Stanje na Filozofskom se rješava na sramotan način

Otvoreno pismo članovima Senata uputio je i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, u kojem upozoravaju kako rektor Boras "pogrešno želi uvjeriti javnost da je dekanica osuđena zbog šikaniranja Ante Čovića".

- Presuda zapravo nije donesena protiv dekanice prof. dr. sc. Vlahović-Štetić (nego protiv Filozofskog fakulteta), niti je presudom dekanica na bilo što „osuđena“. Presudom je utvrđena odgovornost Filozofskog fakulteta sukladno odredbi Zakona o radu po kojoj poslodavac odgovara za svaku štetu koju zaposlenik pretrpi u radnom odnosu po općim propisima o odgovornosti za štetu. Dakle, pogrešno Vas Odluka rektora uvjerava da je dekanica osuđena za mobing - šikaniranje, jer ona to nije - upozorava sindikat.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa