Obavijesti

News

Komentari 0

"Više vodstvo" krivo za ilegalne zabave u Downing Streetu

"Više vodstvo" krivo za ilegalne zabave u Downing Streetu

Slabo vodstvo u uredu britanskog premijera Borisa Johnsona u Downing Streetu krivo je za kulturu koja je dovela do ilegalnih zabava koje su se održavale za vrijeme lockdowna, piše u izvješću više državne službenice

Izvješće više državne službenice Sue Gray naručio je Johnson nakon što se otkrilo da su se u Downing Streetu održavale zabave kada su takva druženja bila zabranjena strogim zakonima koje je njegova vlada donijela kako bi zaustavila širenje covida-19.

"Nije trebalo dopustiti da se mnogi od tih događaja dogode", piše u izvješću. "Više vodstvo u središtu, i političkom i službenom, mora snositi odgovornost za ovu kulturu."

Johnson: Upotrijebit ćemo fiskalnu moć za borbu protiv rastućih troškova života
Johnson: Upotrijebit ćemo fiskalnu moć za borbu protiv rastućih troškova života

Dio izvješća Grayeve objavljen je u siječnju, no većina detalja je izostavljena dok se nije provela zasebna policijska istraga, koja je završena prošli tjedan sa 126 izrečenih kazni.

I Johnson i ministar financija Rishi Sunak su među kažnjenima zbog sudjelovanja na zabavi povodom premijerovog 56. rođendana u lipnju 2020. godine.

Oporbeni političari i neki iz Johnsonove stranke pozivaju ga na davanje ostavke nakon što je otkriveno da su i on i drugi dužnosnici prekršili pravila u vijeme kad nije bilo dopušteno da se ljudi druže izvan svojih kućanstava ili, u mnogim slučajevima, da prisustvuju pogrebima svojih voljenih.