Obavijesti

News

Komentari 147

Više zastupnika, više novca: I stranke nam uzimaju milijune

Više zastupnika, više novca: I stranke nam uzimaju milijune
5

Dok se u Hrvatskoj svakog dana gase radna mjesta, za funkcioniranje stranaka i nezavisnih zastupnika novca ne manjka. Osim ako se sami ne zeznu, kao SDP

VIDEO

Veliko istraživanje 24sata o povlasticama i plaćama saborskih zastupnika izazvalo je brojne reakcije čitatelja i stotine komentara. Sve ih je zgrozila rastrošnost u hrvatskom parlamentu. Ali toga ima još...

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica koje su građane u prva tri mjeseca stajale 16,7 milijuna kuna, parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna za 2013. godinu dobit će još gotovo 50,2 milijuna kuna za redovito funkcioniranje stranaka.

Zakon predviđa da stranke i nezavisni zastupnici taj novac prime kroz četiri tromjesečne rate. SDP bi zbog kašnjenja objave financijskog izvješća u ovom tromjesečju mogao ostati bez više od pet milijuna kuna... 

Političari su preskupi za ono što rade. To je previše i nužno je mijenjati! Stav je to nezavisnog zastupnika don Ivana Grubišića. Smatra da bi u vrijeme teške ekonomske krize u kojoj se nalazimo, velikog broja nezaposlenosti i vanjskog duga zastupnici trebali primati plaću u visini dvije prosječne plaće u društvu.

'Kako narod kaže, riba smrdi od glave'

- Sve što je više od toga trebalo bi staviti u fond za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Kako narod kaže, riba smrdi od glave. Da je u Hrvatskoj ekonomska slika drugačija, onda bi se dalo razgovarati. Ovako ne - izjavio je. Apelirao je na svoje kolege da pokažu osjetljivost za trošenje zajedničkog novca.

Smatra da zastupnici moraju biti svjesni da ne mogu primati prosječno 15.000 kuna plaće, a da istodobno umirovljenici, koji su radili 35 godina, dobivaju 2500 kuna. Grubišić kaže da u Sabor nije došao uzimati novac iz proračuna te je odlučio trećinu svoje plaće dati u humanitarne svrhe, a od plaće koju primi novac daje za dvije studentske stipendije i pomaže trima socijalno ugroženim samohranim majkama. Osvrnuo se i na novac koji političke stranke i nezavisni zastupnici primaju iz proračuna za politički rad.

- Koji je to politički rad, a mi smo na rubu provalije? Što su oni dobro napravili? Političke stranke su krive za ovu situaciju i dok one ne dožive transformaciju, Hrvatska neće izaći iz krize - ustvrdio je.

Vinković zatražio da se smanje plaće u korist minimalca 

Zastupnik Zoran Vinković (HDSSB) u četvrtak je u Saboru zatražio od ministra Mrsića i Vlade da se smanje plaće zastupnika te da se taj novac u proračunu iskoristi za povećanje minimalne plaće. I on smatra da bi se zastupnici trebali odreći većeg dijela plaće, ali da je možda predizborno vrijeme pogrešno za takve poteze. 

Jasen Mesić (HDZ) slaže se da bi se u kriznim vremenima dužnosnici trebali prilagoditi materijalnoj situaciji. U kresanju povlastica treba krenuti od Vlade, a napominje da se uštedjeti može na plaćama, službenim automobilima i mobitelima.

Iako zastupnici rijetko rade do kasno u noć, zbog rasprave o rebalansu proračuna u klupama su u četvrtak ostali do 1.30 sati. 

Laburist Zlatko Tušak tvrdi da su time prekršena prava zaposlenika Sabora koji nisu imali zakonom zajamčeni 12-satni odmor. Apelirao je da se posao organizira tako da se ne krše prava radnika. 

Opremio je ured, ali tajnicu plaća iz svog džepa...

Don Ivan Grubišić kaže kako je, kad je postao zastupnik, bio zatečen iznosom koji je dobio iz proračuna. Od tog novca je opremio ured, nabavio printer i telefaks, na pola radnog vremena zaposlio tajnicu, koju ne plaća Sabor nego on, vlastitim novcem. Dio zastupnika njegovu ideju o nužnosti promjene modela financiranja stranaka i nezavisnih zastupnika nije dočekao s odobravanjem. Laburist Lesar ranije je rekao da Hrvatska nije izmislila toplu vodu, nego je kopirala model koji postoji u svijetu.

- U parlamentarnim demokracijama stranke se financiraju na ovakav način. Drugog modela nema - rekao je.

KOLIKO NAS KOŠTAJU POLITIČKE STRANKE: 

SDP 

42 zastupnika, 19 zastupnika - 20.390.391 kn

HDZ 

37 zastupnika, 8 zastupnica - 14,494.767 kn

HNS - Liberalni demokrati 

10 zastupnika, 3 zastupnice - 4,364.716 kn

Hrvatski laburisti  

5 zastupnika, 1 zastupnica - 1,986.023 kn

HDSSB 

6 zastupnika - 1,954.351 kn

Hrvatska stranka umirovljenika 

2 zastupnika, 1 zastupnica - 1,009.748 kn

IDS 

3 zastupnika - 977.175 kn

SDSS 

3 zastupnika - 977.175 kn

Hrvatska građanska stranka  

1 zastupnik, 1 zastupnica - 684.023 kn

Demokratski centar 

1 zastupnica - 358.298 kn

HSP - Dr. Ante Starčević 

1 zastupnica - 358.298 kn

HSS 

1 zastupnik - 325.725 kn

Bošnjačka demokratska stranka 

1 zastupnik - 325.725 kn

Vladimir Bilek (manjine) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Veljko Kajtazi (manjine) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Deneš Šoja (manjine) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Jakša Baloević (manjine) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Furio Radin (manjine) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Ivan Grubišić (nezavisni zastupnik) 

1 zastupnik - 325.725 kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.