News

Komentari 173

Vječni pokoj: Devetnaest žrtava genocida u Srebrenici danas će pokopati na groblju Potočarima

Vječni pokoj: Devetnaest žrtava genocida u Srebrenici danas će pokopati na groblju Potočarima

Komemoracija počinje u 11 sati u nekadašnjoj Tvornici akumulatora – mjestu gdje su Srebreničani bili mučeni, zlostavljani i ubijani....

Na groblju u Potočarima danas će biti organizirana dženaza i ukop za 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će pronaći vječni smiraj, 26 godina nakon genocida, je 16-godišnji Azmir Osmanović. Danas će biti ukopan i Fikret Kiverić koji je bio samo godinu dana stariji kada je svirepo ubijen. Najstarija žrtva je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine. Jedno pored drugog će biti ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Na groblju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će pokopani: Vejsil (Abdulah) Hamzabegović rođen 1939. godine, Muhidin (Mujo) Mehmedović rođen 1977, Fikret (Ramiz) Kiverić rođen 1978, Ramiz (Rizvo) Selimović rođen 1951, Esnaf (Zurijet) Halilović rođen 1976, Zilha (Edhem) Delić rođena 1971, Muamer (Osman) Mujić rođen 1976, Mehmed (Mustafa) Beganović rođen 1947, Hajrp (Ramo) Aljić rođen 1944, Jusuf (Hajro) Aljić rođen 1967, Zajim (Mujo) Hasanović rođen 1968, Asim (Husejin) Nukić rođen 1971, Azmir (Aziz) Osmanović rođen 1979, Nezir (Rešid) Dautović rođen 1969, Ibrahim (Suljo) Avdagić rođen 1950, Jusuf (Adem) Halilović rođen 1948, Salih (Džanan) Džananović rođen 1955, Meho (Salih) Karahodžić rođen 1939. i Husein (Ibrahim) Kurbašić rođen 1932.

Komemoracija počinje u 11 sati u nekadašnjoj Tvornici akumulatora – mjestu gdje su Srebreničani bili mučeni, zlostavljani i ubijani. Vezice na stupovima i danas su podsjetnik na zločine koje ljudskom umu nisu shvatljive. U 12 sati će biti položeno cvijeće, a potom će biti upriličeno odavanje počasti. Nakon toga slijedi dženaza koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ultramaratonci iz Vukovara u subotu stigli u Srebrenicu

Sudionici desetog jubilarnog ultramaratona od Vukovara do Srebrenice stigli su subotu u taj grad u istočnoj Bosni gdje će u nedjelju sudjelovati i u središnjoj komemoraciji bošnjačkim žrtvama genocida što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Sudionici maratona od 6. srpnja su pretrčali 227 kilometara kako bi i na taj način odali počast nedužnim žrtvama ratova u Hrvatskoj i BiH.

Jedan od sudionika Elvir Rakipović iz Osijeka kazao je po dolasku u memorijalni kompleks u Potočarima da je ove godine bilo iznimno teško izdržati cjelokupnu dionicu jer su vremenski uvjeti bili nepovoljni a vrućine neočekivane.

“Šaljemo poruku mira, tolerancije i dobrosusjedstva. Moramo nastaviti živjeti dalje, no ne smijemo zaboraviti ono što se zbilo u proteklim ratovima”, kazao je Rakipović novinarima.

Najčitaniji članci