Obavijesti

News

Komentari 56

Vjerovali da je mrtav: Našli ga nakon 44 godine u Vijetnamu

Vjerovali da je mrtav: Našli ga nakon 44 godine u Vijetnamu
5

Narednik John Hartley Robertson jedan je od 60 tisuća vojnika čije je ime ispisano na spomeniku poginulima u Vijetnamu, a čini se da je živ u selu u Vijetnamu

VIDEO

Narednik John Hartley Robertson jedan je od 60 tisuća vojnika čije je ime ispisano na spomeniku poginulima u Vijetnamu, a koji su, bez sumnje, mnogo puta posjetili njegova supruga i dvoje djece koje je ostavio iza sebe. Međutim, pojavila se sumnja da Robertson nije poginuo tijekom tajne operacije u Laosu 1968. godine kako tvrde vojni zapisi, nego je još uvijek živ i zdrav. 

Pitanje se postavlja u novom dokumentarcu čiji autori tvrde da su u Vijetnamu pronašli Robertsona (76) koji se ne sjeća rođendana, imena svoje djece, pa ni pričati engleski jezik.

Tvorci tvrde da bi žilavi, zaboravni muškarac vrlo lako mogao biti nestali narednik. Robertson je redatelju Michaelu Jorgensenu rekao kako su ga nakon što se njegov helikopter srušio zarobili sjevernovijetnamski vojnici. 

- Zaključali su me u kavez u šumi. Gubio sam svijest zbog mučenja i izgladnjivanja. Vojnik me udario palicom po glavi i vikao: Amerikanac! -  rekao je i dodao da bi ga onda nastavio tući još jače, ali unatoč mučenju nikad nije ništa rekao. 

Objasnio je da je iz zatočeništva pobjegao nakon četiri godine i skrivao se u šumi, a onda ga je u polju pronašla žena koja mu je pomogla da ozdravi nakon čega je postala njegova supruga. Uzeo je prezime pokojnog muža svoje nove supruge, kao i datum rođenja, a registriran je kao francusko vijetnamski stanovnik i zove se Dan Tan Ngoc.

S novom suprugom dobio je djecu, a ženi i djeci u Americi nije se pokušavao vratiti. Unatoč nekim nedosljednostima, mnogi vjeruju da je ovaj muškarac stvarno narednik Robertson. 

Već 1982. godine postojala izvješća da je Robertson živ?

Inače, dokumentarac 'Unclaimed' prati vijetnamskog veterana Toma Fauncea koji nastoji dokazati da je čovjek za kojeg je prvi put čuo 2008. godine na humanitarnoj misiji stvarno njegov ratni kolega. Iako je redatelj Jorgensen na početku bio skeptičan, odlučio je pratiti veterana jer ga je privukla ideja o vojniku koji je ostao skriven 44 godine. Redatelj je odlučio istražiti i navode da su već 1982. godine postojala izvješća kako je Robertson živ, ali nitko nije kontaktirao njegovu obitelj i pokušao pronaći dokaze za te tvrdnje. Odlučio je odgovoriti na pitanje zašto su ga Amerikanci ostavili tamo sve ove godine.

Dio filma je i dirljivi susret Robertsona s njegovom sestrom (80) koja je rekla kako je sigurna da je to on i da ne treba nikakve testove da to potvrdi. Robertsonova američka supruga i dvoje djece u početku su pristali na DNK testiranje, ali kasnije su se predomislili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu