Obavijesti

News

Komentari 40

Vješanje lutke Indijca nije puko karnevalsko ismijavanje, već je to kreiranje atmosfere linča

Vješanje lutke Indijca nije puko karnevalsko ismijavanje, već je to kreiranje atmosfere linča

U Čavlima je obješena lutka Indijca, stranog radnika, tobože u duhu karnevalskog ismijavanja, ali zapravo kao simbol i upozorenje svim strancima. Ali maškare se rugaju moćnicima, a ne iživljavaju na manjini.

VIDEO

"Maškare nikad nisu bile politički korektne. One su uvijek nešto ismijavale i kritizirale", objasnila je za 24 sata Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, komentirajući nedavno obješeni lik stranog radnika kao prvog karnevalskog krivca. 

I to je istina.

Ali nisu ismijavale i kritizirale one slabije, nemoćne i izložene pritiscima većine. U principu, ismijavale su i kritizirale one kojima se opasno smijati i koje je riskantno kritizirati.

Recimo, nekad Franju Tuđmana ili danas Andreja Plenkovića. Ili nekog predstavnika vlasti, nekog moćnika, nekog predstavnika institucije koja uživa stvarnu moć i zaštitu. U tom slučaju karnevalske svečanosti jednom godišnje postaju prilika da im se narod ruga i da ih ismijava.

Maškare nisu iživljavanje na slabijima.

Osveta Indijcima

Međutim, u Čavlima su objesili lik stranog radnika, Škuribanda Fureštića, navodno kao "osvetu" za grupu stranaca, Indijaca, koji su za Božić - prema riječima jednog od mještana - "kombijem prepriječili put mladom sumještaninu, hrvatskom državljaninu". Nakon toga, kažu oni koji su podigli lutku Indijca, mještani su se samoorganizirali i uz pomoć navijača ih pronašli, okružili im kuću i onda zvali policiju. 

Policija je, pak, nakon provedenog istraživanja utvrdila kako nije bilo pokušaja otmice i kako se "temeljem svih dosad prikupljenih saznanja ne dovodi ilegalne migrante u vezu s navedenim".

No lik stranca je donedavno visio, sad je skinut, a prema najavama bit će opet vraćen, "samo bez brade". I prema riječima načelnice općine, poslužit će u karnevalsko doba za ismijavanje i kritiziranje.

Ne vješaju domaće

Nije, međutim, obješen lik nekog domaćeg sumnjivca, kakvih sigurno ima u tom kraju, kao i u bilo kojem drugom. Ne, odabran je lik stranca kao simbol svih stranaca i stranih radnika.

Kao što je prije nekoliko godina obješena lutka Milorada Pupovca na jednom karnevalu bila simbol svih Srba. Ili spaljene lutke gej para udomitelja kao simbol svih istospolnih parova u Hrvatskoj. 

To je obično iživljavanje na slabijima, na manjini, na onima koji nemaju društvenu moć, koji su diskriminirani ili čak trpe institucionalnu nepravdu.

Obješena lutka stranog radnika ili stranca u Hrvatskoj, poput ovog u Čavlima, nije nikakvo ismijavanje, nego stvaranje atmosfere linča. 

Navijači utjeruju pravdu

Naročito kad se ima u vidu činjenica da je vješanje lutke inspirirano stvarnim događajem, lokalnom potjerom za Indijcima, uz uključivanje navijačkih skupina kao utjeritelja lokalne pravde.

To što je oko indijskih radnika iskonstruirana priča o navodnom pokušaju otmice jednog lokalnog dječaka, vješanje lutke doista asocira na uzimanje pravde u svoje ruke i osvetničko vješanje krivaca.

"Nije u pitanju lik migranta već navodnog otmičara", kazala je načelnica općine Čavle. U tom slučaju doista se ne radi o karnevalu, nego o linču.

Upozorenje strancima

Ova lutka praktički je upozorenje svim strancima, svim stranim radnicima, Indijcima, Nepalcima, svim ljudima druge boje kože, svim migrantima, pa i onima čije se ponašanje neće svidjeti lokalnim ljudima.

I to u vrijeme kad politika huška protiv migranata i stranih radnika, kad se bilježi sve više napada na strance u Hrvatskoj, kad se stvara ozračje straha i nesigurnosti.

Nema u tome karnevalskog duha, ismijavanja i kritiziranja.

To nije uopće smiješno, već društveno opasno. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...