News

Komentari 2

Vježba na granici s Rusijom: Estonski vojnici dižu bodljikavu žicu, sudjeluje ih oko 1700

Vježba na granici s Rusijom: Estonski vojnici dižu bodljikavu žicu, sudjeluje ih oko 1700

Estonska vojska je u srijedu započela s nenajavljenom vježbom podizanja prepreka od bodljikave žice na svojoj istočnoj granici s Rusijom, objavljeno je u srijedu

Gotovo 1700 pripadnika pričuvnog vojnog sastava bilo je pozvano na sudjelovanje u ovoj vježbi koja će trajati sve do 25. studenoga, a glavni joj je cilj provjeriti operativnu pripravnost vojnika i članova zapovjednog lanca. Estonska vlada želi testirati i suradnju između policije i graničara.

"Ono što se događa u Poljskoj, Litvi i Latviji zahtjeva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji", izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošlog tjedna u Istočnoj Europi je dramatično povećan broj migranata koji žele ući na teritorij Europske unije, a većini je cilj dokopati se Njemačke.

Čelnici EU-a optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da potiče migrante na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Bjelorusiji.

"Sigurnosna situacija je doista opasna i napeta", izjavila je estonska premijerka Kaja Kallas u parlamentu, referirajući se na sukobe između migranata i pripadnika osiguranja na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod izravnom prijetnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dvije pribaltičke države Latvije i Litve, ne graniči s Bjelorusijom.

Najčitaniji članci