News

Komentari 2

Poljske vlasti upozoravaju: Kriza na bjeloruskoj granici mogla bi potrajati mjesecima

Poljske vlasti upozoravaju: Kriza na bjeloruskoj granici mogla bi potrajati mjesecima

Nekoliko tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka, i dalje kampira uz granicu na bjeloruskoj strani. Zapad opetovano optužuje Minsk da od ljeta namjerno izaziva krizu, što bjeloruske vlasti opovrgavaju

Poljski ministar obrane u srijedu je upozorio da bi kriza na bjeloruskoj granici "mogla potrajati mjesecima, ako ne i godinama", izvijestivši da su tijekom noći migranti ponovo "napali poljsku granicu".

Poljske snage sigurnosti su u utorak upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi spriječili migrante, koji su na njih bacali kamenje, da prijeđu vanjsku granicu Europske unije.

Nekoliko tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka, i dalje kampira uz granicu na bjeloruskoj strani. Zapad opetovano optužuje Minsk da od ljeta namjerno izaziva krizu, što bjeloruske vlasti opovrgavaju.

"Stanje na poljsko-bjeloruskoj granici neće se brzo riješiti. Moramo se pripremiti za mjesece, ako ne i godine, koje dolaze", kazao je ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Kazao je da je bilo pokušaja ilegalnih prelazaka i ove noći te da je metoda uvijek ista: manje skupine migranata istovremeno pokušavaju prijeći granicu na više mjesta.

Ove je noći, rekao je ministar, zabilježen 161 pokušaj ilegalnog prelaska granice, uključujući i "dva nasilna pokušaja".

U nastojanjima da zaustave migrante, ozlijeđeno je devet policajaca, jedan graničar i jedan vojnik.

Najčitaniji članci