Obavijesti

News

Komentari 112

Vlada baca naše milijune kuna: 'Kupovina zgrade je šlamperaj'

Vlada baca naše milijune kuna: 'Kupovina zgrade je šlamperaj'
1

UKLETI OBJEKT Šest godina ne mogu urediti zgradu u Bruxellesu koju smo platili 87 milijuna kuna, a za smještaj naših birokrata paralelno troše 11,8 milijuna

VIDEO

Imate stan u centru Zagreba. Ali on stoji prazan, a vi plaćate najam za stanovanje. Kad vam trebaju doći prijatelji i rodbina, vi unajmite još jedan stan, a onaj vaš i dalje stoji prazan.

Nitko od građana se ne bi tako neracionalno ponašao sa svojim novcem. Ali upravo to radi već treća hrvatska vlada. S našim novcem.

U Bruxellesu smo unajmili još jednu zgradu, a naša je prazna
U Bruxellesu smo unajmili još jednu zgradu, a naša je prazna

Prije točno šest godina, na prijedlog tadašnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, tad HNS-ovke, vlada Zorana Milanovića kupila je zgradu u centru Bruxellesa. Izdvojili su oko 2800 eura za četvorni metar, odnosno oko 87 milijuna kuna za 4000 kvadrata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pet do 12 je za osiguranje prostora za našu misiju pri Europskoj uniji! Ona ne može funkcionirati u sadašnjim unajmljenim prostorima - rekla je tad Pusić.

Ta dramatika je bila ponukana time što je Hrvatska te 2013. godine ulazila u Europsku uniju.

Svaki mjesec lova curi 

Danas smo članica Europske unije gotovo šest godina, ali naša misija još nije preseljena u kupljenu zgradu.

Čitavo vrijeme hrvatski građani plaćaju i najam druge zgrade za diplomate po cijeni od 16.000 eura. Samo u zadnjih šest godina otišlo nam je 8,6 milijuna kuna jer se nisu uselili u kupljenu zgradu.

Kako je prvi objavio Večernji list, sad je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova unajmilo dodatnih 1830 četvornih metara u Bruxellesu za potrebe presjedanja Vijećem EU u prvoj polovici sljedeće godine. To plaćamo dodatnih 28.000 eura mjesečno. Do kraja lipnja 2020. tako će otići dodatnih 3,15 milijuna kuna samo za najam.

A hrvatska zgrada će i dalje stajati prazna.

- Kupovina te zgrade je bila nevjerojatni šlamperaj. Nisu napravljene niti studije isplativosti niti su pribavljene nakon toga dozvole za adaptaciju - rekao je u kolovozu 2016. godine Miro Kovač (HDZ), tadašnji ministar vanjskih poslova u vladi Tihomira Oreškovića.

Obećao je da će za 27 milijuna kuna renovirati zgradu i staviti je u funkciju. Ali nije. Nije to uspio ni njegov nasljednik Davor Ivo Stier (HDZ), a ni sadašnja ministrica Marija Pejčinović Burić (HDZ).

Lani je, nakon što su napokon pribavljene sve dozvole, raspisan natječaj za adaptaciju. Vlada je već povećala iznos koji će potrošiti u odnosu na Kovačevu procjenu. Osigurali su tad 38 milijuna kuna bez PDV-a. Ali jedina ponuda koju su dobili iznosila je gotovo 49 milijuna kuna. I tad je natječaj poništen, a tek sad se raspisuje novi.

DORH uzalud izviđao 

Hrvatska je tako ušla u Europsku uniju i došla do toga da presjeda tom međunarodnom zajednicom, ali hrvatski diplomati nisu ušli u zgradu. Ali i kad jednom uđu, jasno je da će biti potrošeni milijuni kuna više nego što je to prvotno predviđeno.

Iako je Državna revizija kritizirala kupnju prije dvije godine te sve proslijedila Državnom odvjetništvu zbog sumnji u eventualna kaznena djela, DORH nikad nije objavio koji su rezultati njihovih izvida.

Nekadašnja ministrica, a danas zastupnica Glasa Vesna Pusić izjavila je da je s kupnjom sve čisto. I premijer Andrej Plenković je prije dvije godine obećao da će staviti zgradu u funkciju i tako uštedjeti novac poreznih obveznika.

No zgrada još stoji kao spomenik hrvatskom šlamperaju u Bruxellesu.

Zgradu će možda završiti tek peti ministar u Vladi 

Iz Ministarstva vanjskih poslova koje vodi Marija Pejčinović Burić nisu nam odgovorili do zaključenja broja do kada planiraju završiti adaptaciju zgrade. Međutim, ministrica Pejčinović Burić je na izlaznim vratima jer ju je Vlada kandidirala za glavnu tajnicu Vijeća Europe i čeka je ta funkcija u Europi. Tako će ukleta zgrada dočekati i petog ministra ili ministricu, pod kojim se možda napokon i usele u nju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...