Obavijesti

News

Komentari 166

Vlada smanjuje PDV na dječju hranu, ulje i račune za vodu

Vlada smanjuje PDV na dječju hranu, ulje i račune za vodu
16

Radnicima s najnižim plaćama ona neće rasti ni kune, ali Slavko Linić smatra da im pomaže jeftinijim uljem. Premijeru Milanoviću će se plaća smanjiti za 270 kuna

VIDEO

>>>SMJERNICE VLADE PROČITAJTE OVDJE

Premijer Zoran Milanović je u četvrtak na konferenciji za novinare pojasnio da će se viši PDV plaćati od 1. ožujka te da će se otada primjenjivati novi porezni razredi na plaće. 

Najmanje plaće neće se povećati 

Radnici s najnižim plaćama neće osjetiti povećanje jednom kad se uvedu novi porezni razredi, no ministar financija Slavko Linić smatra da se najsiromašnijima pomaže smanjivanjem poreza na dječju hranu, ulja, masti i vodu. Inače, Milanoviću su izračunali da ce se njemu plaća smanjiti za 270 kuna.

Otkazat će ugovore honorarcima

Obzirom da je Vlada u svojim smjernicama proračuna predvidjela da će za dvije milijarde kuna smanjiti troškove na onome što su nazvali "ostali rashodi", novinari su pitali jesu li to plaće radnika u javnom sektoru. Milanović je potvrdio da će Vlada smanjiti masu za plaće, ali neće biti otpuštanja. Linić je rekao da ce otkazati ugovore honorarcima, da neće produljivati ugovore onima koji rade na određeno vrijeme, da će skresati prekovremene sate i ukinuti bonuse na plaće koje su pisali ministri.

Ulaganja u željeznicu i energetiku

Pojasnili su i na što računaju kad su rekli da ce investicije ove godine biti osam milijardi kuna. Za sada računaju na ulaganja u željeznicu, energetiku te telekomunikacije.

Govoreći o rejtingu Hrvatske, Milanović je rekao da trenutačno svoj "dobar rejting koji ima u javnosti, mijenja za rejting Hrvatske". Više puta je poručio da njegova Vlada neće raditi samo za međunarodne vjerovnike, nego i za građane.

Vlada neće preuzeti otplatu za KIO Orahovicu 

Novinari su pitali hoće li Vlada preuzeti isplatu otpremnina radnicima KIO Orahovice koji su ponovno na cesti, a Linić je odgovorio da je prethodna Vlada pogriješila kad je preuzela odgovornost da će to isplatiti. Poručio je da naprosto nema te stečajne mase kojim bi se osigurale njihove otpremnine, a Milanović se nadovezao da država ne može preuzimati tvrtke u privatnom sektoru. No najavio je promjenu stečajnog zakona u korist radnika.

'Ono što je koštalo 123 kune, sada biti 125 kuna'

Udar zbog povećanja PDV-a na 25 posto, Vlada planira snižavanjem PDV-a na ulje, masti, dječju hranu i opskrbu vodom. Za te proizvode stopa će biti 10 posto. Premijer Zoran Milanović je u četvrtak na sjednici Vlade rekao da je svjestan da će podizanje PDV-a uzrokovati i poskupljenje proizvoda, ali ne drastično.

- Ono što danas košta 123 kune u potrošačkoj košarici, sad bi trebalo koštati 125 kuna i to je to što se tiče povećanja PDV-a -objasnio je Milanović.

Povećavaju neoporezivi dio plaća sa 1800 na 2200

- Nitko nije rekao da je povećanje PDV-a išta lijepo i dobro ali to je naprosto nužda - rekao je premijer i dodao da će to kompenzirati promjenom poreznih razreda u plaćama.

Vlada ovaj porezni udar građanima planira kompenzirati povećanjem neoporezivog djela najniže plaće s 1800 na 2200 kuna čime bi se obuhvatilo 750.000 zaposlenih. Njima bi neto plaća porasla između 70 i 80 kuna. Umirovljenicima bi se udar većeg PDV-a kompenzirao očekivanim usklađivanjem mirovina. 

Na povećanju PDV-a Vlada planira 'ubrati' dodatnih 2,5 milijardi kuna, no istovremeno planiraju smanjiti stopu doprinosa za zdravstvo s 15 na 13 posto. Tako bi poslodavcima trebalo biti lakše, a tim ih žele i  potaknuti na dodatno zapošljavanje i investiranje, smatraju u Vladi.

Odgađa se smanjenje PDV-a za turizam do 2013.

Smanjivanje poreza za turizam i ugostiteljske usluge odgađa se za početak 2013. godine. Postojeće nulte stope PDV-a ostat će i dalje sve do ulaska Hrvatske u EU. Ovo su inače novosti iz smjernica Vlade za donošenje proračuna za ovu godinu koje su predstavili na sjednici. Po tim smjernicama vrlo ambiciozno prognoziraju da će BDP, unatoč lošim prognozama stranih institucija i domaćih stručnjaka, rasti 0,8 posto.

Ovogodišnji rashodi u proračunu trebali bi biti 117,6 milijardi kuna i to je za 3,150 milijardi kuna manje nego lani.

Očekuju rast BDP-a od 0,8 posto 

Rast od 0,8 posto Vlada planira izvesti zahvaljujući investicijama koje dosežu 8 milijardi kuna.

- Kad smo bili u najvećim investicijama na autocestama, kad je sva mehanizacija bila na terenu, godišnje smo najviše zaradili 4 milijarde kuna, a ovdje se traži da ova Vlada sada pokrene stvari na razinu od 8 milijardi. Zato vas pozivam na odgovornost i maksimalnu suradnju - poručio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. 

Ministar financija Slavko Linić je pojasnio otkud takav optimizam da će naše gospodarstvo rasti u trenutku kad se očekuje da će europsko gospodarstvo padati. Uvjeren je da ćemo se od izvoza okrenuti domaćim investicijama koje će smanjiti naš uvoz a samim time ćemo biti manje ovisni o događajima vani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe