Obavijesti

News

Komentari 232

'Avion je Agenciji sredstvo za rad, a ne naša privatna igračka'

'Avion je Agenciji sredstvo za rad, a ne naša privatna igračka'
6

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na javnu 'hajku' zbog kupnje aviona za 64 mil. kuna. Što se mene tiče neka kupe deset aviona ako im treba, poručio je Milanović

VIDEO

Na današnjem dnevnom redu Vlade je sedam "europskih" zakona koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU. Prvo se raspravljalo o Zakonu o tržištu plina, koji je prihvaćen jednoglasno. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obrazložio je izmjene i dopune Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

- Ovaj zakon nam je poslao poruku da se ne fokusiramo samo na strateške velike projekte, ovaj zakon fokusira se na male tvrtke i njihove projekte. Zakonom se točno definira definirana investicija. Uvodi se novi pojam, a to je završetak radova i rok za odobravanje novčanih sredstava za nova radna mjesta. Intencija donošenja zakona bila nam je da na transparentan način se fokusiramo i na one mikro tvrtke - rekao je Vrdoljak.

O Zakonu o zaštiti životinja govorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Izmjenama zakona se definira odgovornost radi zaštite životinja na farmama, popis klanja, prijevoza životinja, držanja životinja u ZOO-u, trgovinama i korištenje životinja u znanstvene svrhe. Zabrana skidanja krzna odnosi se na mačke, pse, tuljane i ostale zaštićene životinje. Definira se pojam domaća životinja u RH te se definira razlika između farmskih životinja i kućni ljubimci - rekao je Jakovina. Zakon je bez rasprave prihvaćen jednoglasno.

Novi Zakon o dadiljama izbacio je mogućnost da se dadilje registriraju kao trgovačka društva.

- Treba jasno povući crtu između onoga što je institucionalna i izvaninstitucionalna skrb. Odredili smo maksimalan broj djece koji se može čuvati na jednom prostoru da ne bi ugrozili vrtiće. Produžili smo rok za dadilje s usklađivanjem ovom zakonu na godinu dana kako bi se mogle prilagoditi da funkcioniraju po ovom zakonu - pojasnila je ministrica Milanka Opačić.

Vlada nas šalje na izbore čak triput u dva mjeseca

Na dnevnom redu našao se i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament. Tim zakonom ostvarit će se predispozicije za održavanje izbora hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu. Izbori će se najvjerojatnije održati mjesec dana prije lokalnih. Ne smatraju to dodatnim troškom, iako to znači da će se na izbore izlaziti i u travnju i u svibnju, s tim da će lokalni izbori uglavnom ići u dva kruga.

Premijer Zoran Milanović komentirao je kako je cilj ovih izmjena da "imamo više važećih izbornih listića jer će moći zaokružiti pojedinca na listiću i stranku". 

- Ne možemo imati izbore za europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju ili svibnju, najkasnije lipnju. Pozivam oporbu da se izjasni što želi. U najboljem slučaju imamo dva-tri mjeseca za pripreme. Ovim putem pozivam HDZ i druge stranke da se izjasne što žele - poručio je premijer.

Milanović: Ovo je dobra vijest za radnike 3. maja

Na današnjoj sjednici odlučivalo se i o obvezujućoj ponudi za kupovinu brodogradilišta 3. maj koju je dao Uljanik. U Uljanikovoj ponudi stoji da su za stjecanje dionica spremni ponuditi 1 kunu za 1,5 milijuna dionica što je 83 posto ukupnih dionica. Kao jamstvo za ispunjenje i provođenje programa nudi se korporativno jamstvo Uljanika od 20 bianco mjenica. 

- Dostavljen je prijedlog programa restrukturiranja 3. maja, a Uljanik je omogućio malim dioničarima do 25 posto vlasništva nad dionicama 3. maja kao što je bilo kod njih u Uljaniku. Četiri tvrtke kćeri koje su u krugu 3. maja nisu u opsegu ponude Uljanika i naš je prijedlog da Uljanik preuzme core biznis u 3. maju, a da ove četiri tvrtke prebacimo u vlasništvo AUDIO-a - objasnio je ministar Vrdoljak.

Premijer Milanović je istaknuo kako se ovakvo nešto nije trebalo dogoditi da je bilo minimalne odgovornosti prije osam godina.

- Ovo je dobra vijest za radnike 3. maja, njihove obitelji, Rijeku. Prije godinu dana smo zatekli u 3. maju potpunu pustoš i stotinu pitanja. Ovo ne znači da je sve gotovo, očekuje ih teška borba - kazao je Milanović. 

Snimatelj srušio lampu; Milanović: Smirite se!

Tijekom sjednice Vlade jedan od snimatelja srušio je lampu. Svi ministri zajedno s premijerom Milanovićem su se trgnuli od udarca. No, Milanović je smirivao situaciju.

- Kaj je bilo?! - pitao je premijer. - Smirite se, nemojte samo ništa dirati. Nastavimo dalje sa sjednicom.

Pusić: Ispunjavamo najvažniju točku od preostalih deset

O kupovini brodogradilišta 3. maj govorila je i ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Naglasila je kako u pristupnom ugovoru Hrvatske s EU stoji da, ako ne uspiju programi u restrukturiranju brodogradilišta, ona se zatvaraju.

- To je projekt koji je trebao biti završen 2006., no nije. Sada ispunjavamo najvažniju točku od preostalih deset u postupku monitoringa - rekla je Pusić.

- Svrha restrukturiranja je da se novci ne uzimaju iz poreza, iz džepa građana - dodala je Vesna Pusić, navodeći da su građani plaćali prosječno do 10 milijuna dolara po brodu. 

Milanović: Avion nije naša privatna igračka

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na kupnju zrakoplova od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo, vrijednog 64 milijuna kuna. Rekao je kako se podigla nepotrebna buka jer "da je nabavljeno 50 kontejnera skupljih od aviona, ne bi se o tome govorilo". 

- Što se mene tiče neka kupe 10 aviona. Ako Agenciji treba za rad neka ga kupi. Ali u Hrvatskoj ništa ne može proći bez populističke hajke. Kao da se kupuje nešto za zabavu nas u Vladi, a mi ga nećemo najvjerojatnije ni koristiti. Hranili smo, rekao bih i prljavu maštu nekih ljudi. Avion je Agenciji sredstvo za rad, a ne naša privatna igračka. Stručnjak za PR sigurno mi ne bi savjetovao da o tome govorim, ali s nama neće biti skrivanja. Ljudima mora biti jasno zašto se nešto radi i mora se ponavljati jer istina je uporna kao tiha voda - rekao je Milanović.

Usporedio je buku oko aviona s onom vezanom za povećanje plaća ravnateljima zavoda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci