Obavijesti

News

Komentari 32

Plenković: 'Od 1. travnja do 30. rujna cijene struje i plina ostat će iste kao i dosad za građane'

Plenković: 'Od 1. travnja do 30. rujna cijene struje i plina ostat će iste kao i dosad za građane'
9

Nastavlja se i s pomoći umirovljenicima kako bi im se ublažile posljedice rasta troškova života te će biti donesena odluka da im se isplati jednokratno novčano primanje, a ono će biti isplaćeno i hrvatskim braniteljima

VIDEO

Vlada će na današnjoj sjednici usvojiti VI. Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. U sklopu paketa su uredbe i odluke temeljem kojih će država i dalje subvencionirati cijene energenata (električna energija i plin) za kućanstva i poduzetništvo kako ne bi bilo povećanja cijena.

Nastavlja se i s pomoći umirovljenicima kako bi im se ublažile posljedice rasta troškova života te će biti donesena odluka da im se isplati jednokratno novčano primanje, a ono će biti isplaćeno i hrvatskim braniteljima - korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi.

PRATITE UŽIVO:

Sjednica Vlade ni ovoga puta nije počela na vrijeme, kasnila je više od pola sata.

- Imali smo vrlo bitnu sjednicu Savjeta za obnovu. Vidi se da su zamasi u obnovi tako veliki, velik je broj aktivnih gradilišta - kazao je na početku premijer Andrej Plenković.

Osvrnuo se i na uredbu Vlade o cijenama goriva kojim su smanjene cijene pojedinih vrsta goriva.

- Hrvati se voze po subvencioniranim cijenama kada je u pitanju gorivo - rekao je Plenković.

- Jučer smo ministar Fuchs i ja uručili ugovore o izgradnji dječjih vrtića, ovo je bio drugi ovakav poziv i sjajni projekti, prije toga smo već 500 vrtića izgradili, obnovili ili dogradili - kazao je Plenković.

Komentirao je i bedževe koje danas nose članovi Vlade, a odnosi se na ravnopravno roditeljstvo.

Potom je prešao na devet točaka paketa mjera pomoći.

- Ovaj novi paket vrijedan je 503 milijuna eura, prioriteti su zadržati nisku cijenu energenata i kako bi smanjivali stopu inflacije. Ukupno 387 milijuna eura ide za energiju - rekao je Plenković.

- Cijena struje ostaje ista. Što se tiče javnog sektora, težina mjere je 83 milijuna eura. Riječ je o vrtićima, školama, općinama, gradovima, župnim uredima. Svima cijena struje ostaje ista, rekao je.

- Od 1. travnja do 30. rujna za kućanstva ostaje ista cijena struje - poručio je Plenković.

- Ukupna vrijednost mjere za toplinsku energiju je 108 milijuna eura - rekao je Plenković.

Cijene plina ostat će također iste, najavio je Plenković, dodajući da će dati nadoknade HEP-u.

Što se tiče troškova namirnica, ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda.

- 80.000 ugroženih kupaca dobit će mjesečnu naknadu u iznosu od 70 eura.

Plenković je najavio i pomoć umirovljenicima.

Za 830 tisuća umirovljenika s mirovinom do 880 eura osigurano je ukupno 78,6 milijuna eura.

Vlada je pripremila i mjeru potpore javnom prijevozu putnika. Potpora iznosi 0,16 eura po litri dizel goriva. Služi umanjenju gubitaka od povećanja cijena goriva i trenutne energetske krize te pruža mogućnost ulaganja u nužnu modernizaciju voznog parka.

- Ovim paketom mjera štitimo građane i gospodarstvo, štitimo od inflacije, a paket je vrijedan 503 milijuna eura. Uz ovaj paket mjera smo u proteklom razvoju proveli niz mjera za poboljšanje standarda građana - sumirao je Plenković nakon predstavljanja novog paketa.

Na kraju su ministri glasali i usvojili devet točaka novog paketa mjera.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podnijeli su izvješće o obnovi te o o aktualnom stanju vezanom za potres.

Usvojen je prijedlog izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za 2023. godinu i prijedlog odluke o organiziranom privremenom smještaju stradalnika potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije 22. ožujka 2020. te 28. i 29. prosinca 2020.

Vlada je prihvatila i ostale prijedloge. Prihvaćen je prijedlog odluke o jednokratnoj robnoj pomoći Hrvatskom Caritasu prihvatili, prijedlog zaključka o podršci sudjelovanju društva Infobip d.o.o. u projektu od zajedničkog europskog interesa te prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2024. godinu.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o usvajanju Jamstvenog programa „PLUS“, prijedlog odluke o usvajanju Programa EFRR zajmova Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, prijedlog odluke o usvajanju Programa „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“ i prijedlog odluke o usvajanju Programa „Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj“.

Također, prihvaćen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaključenje ugovora o kupoprodaji protupožarnih zrakoplova modela DHC-515 s Krunskom korporacijom Vlade Kanade, prijedlog plana prijama osoblja za 2024. godinu u Hrvatsku vojsku, s prijedlogom plana promjena kategorija vojnog osoblja i prijedlog zaključka u vezi s uspostavom Središta za obuku pilota borbenih zrakoplova u Republici Hrvatskoj.

Vlada je prihvatila i prijedlog odluke o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina u 2024. godini, prijedlog odluke o dodjeli sredstava za unaprjeđenje zračne prometne povezanosti Grada Mostara te prijedlog odluke o prijenosu u vlasništvo Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama nekretnine u k.o. Lepoglava za potrebe realizacije Programa POS-a u Gradu Lepoglavi.

Nadalje, prihvaćeni su prijedlog odluke o darovanju nekretnina u k.o. Osijek Gradu Osijeku u svrhu izgradnje poduzetničke zone Nemetin, prijedlog odluke za otkup poslovnih udjela u društvu ULJANIK Brodogradnja 1856 d.o.o., Pula i prijedlog odluke o sudjelovanju Republike Hrvatske u povećanju autoriziranog temeljnog kapitala Europske banke za obnovu i razvoj.

Prihvaćeni su prijedlog odluke o sklapanju dodatka br. 1 Ugovoru o prijenosu sredstava sklopljenom između Republike Hrvatske i društva Hrvatske ceste d.o.o., prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu Hrvatske ceste d.o.o. za dugoročno kreditno zaduženje, radi refinanciranja nedospjele glavnice postojećeg dugoročnog klupskog kredita, refundacije sredstava utrošenih u 2024. godini za otplatu rate po navedenom kreditu te financiranje novih kapitalnih ulaganja i prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist davatelja kredita, za dugoročno kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o., radi refinanciranja nedospjele glavnice postojećeg dugoročnog klupskog kredita, refundacije sredstava utrošenih u 2024. godini za otplatu rate po navedenom kreditu te financiranje novih kapitalnih ulaganja.

Prihvaćene su i preostale točke dnevnog reda, prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti Hrvatskim vodama za dugoročno kreditno zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sklapanje ugovora o usluzi skeniranja i indeksiranja arhive Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i prijedlog odluke u vezi s Mediteranskim institutom za istraživanje života .

Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o visini naknade za zaštitu voda, prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za korištenje voda i prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa i uprave.

Prihvaćeni su i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za sufinanciranje troškova organizacije međunarodne biciklističke utrke CRO Race 2024. i CRO Race 2025. godine u Republici Hrvatskoj, prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za sufinanciranje troškova organizacije Svjetskog prvenstva u hrvanju 2025. godine i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za sufinanciranje troškova organizacije projekta „Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića“.

Kao zadnja točka otvorenog dijela sjednice prihvaćen je prijedlog zaključka u vezi sa sudjelovanjem Republike Hrvatske kao zemlje partnera na 25. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije