Obavijesti

News

Komentari 96

Miljenić: U zatvorima je vrlo dobro, odlična je popunjenost

Miljenić: U zatvorima je vrlo dobro, odlična je popunjenost
4

Ministar pravosuđa je rekao kako u zatvorima ima 3700 mjesta, a da fali više od tisuću što se želi riješiti dogradnjom zatvora, prvo u Zagrebu, a potom i u Šibeniku

VIDEO

Vlada je usvojila Prijedlog strategije Vladinih programa za razdoblje 2013. do 2015. Ministar financija nabrojao je 12 područja na koja će ta strategija biti usmjerena, a posebno je istaknuo jačanje makroekonomske stabilnosti, bitku za razvoj hrvatskog konkurentnog gospodarstva i regionalni razvoj.

- Što se tiče jačanja makroekonomske stabilnosti, u prvom to je bitka za provođenje fiskalne konsolidacije i bitka za učinkovit način održavanja fiskalne konsolidacije. Bitka za razvoj hrvatskog konkurentnog gospodarstva tiče se toga što ćemo učiniti po pitanju restrukturiranja i ulaganja u pojedine grane gospodarstva. Posebno smo se pozabavili malim i srednjim poduzetništvom. Kod regionalnog razvoja najvažnije nama je definirati što su jedinice lokalne i regionalne samouprave te pomoću fondova EU podići komunalni i urbani standard - rekao je Linić te dodao kako će Vlada tijekom ljeta pristupiti konkretnim izradama proračuna za naredne tri godine.

Vladino 'društvo za 10 kuna' zapravo će koštati 750 kuna

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima. Ministar Orsat Miljenić  istaknuo je kako je riječ o prilagodbama s direktivama EU, što će dovesti do olakšanja u poslovanju i smanjenja troškova. Uz to, zakonom se otvara mogućnost otvaranja tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću odnosno "društva za deset kuna". Naime, poslovanje je moguće pokrenuti s iznosom kapitala od samo 10 kuna.

- Razne takse više neće koštati 2000 nego 750 kuna. Ukidamo plaćanje javnobilježničke pristojbe, a sudske su bitno smanjene. Prije su bile 400, a sada će biti 60. Ovaj oblik društva s ograničenom odgovornošću dao je dobre rezultate u zemljama EU posebno na području zapošljavanje. Riječ je o jednostavnijoj proceduri - pojasnio je Miljenić. Dodao je kako se izmjenama precizira pokretanje stečaja.

- Uprava jest odgovorna ako ne pokrene stečaj u zakonom određenom vremenu - rekao je ministar.

Ukida se prebivalište, a uvodi trajno i privremeno boravište

Vlada je usvojila i nacrt prijedloga zakona o boravištu, kojim se ukida prebivalište. 

- Ukida se prebivalište i uvode se dvije kategorije boravišta - rekao je premijer Zoran Milanović. 

Ministar Ranko Ostojić pojasnio je kako se uvodi trajno i privremeno boravište. 

- Privremeno boravište je ono gdje se osoba nema namjeru trajno nastaniti, samo iznimno može biti duže od dvije godine - rekao je Ostojić. Dodao je kako se građani obvezuju da u slučaju privremenog odlaska u inozemstvo, na duže od godinu dana, o tome moraju obavijestiti policiju.

Miljenić: Situacija je u zatvorima je vrlo dobra

Orsat Miljenić obrazložio je i Projekt dogradnje i obnove Zatvora u Zagrebu. 

- Situacija u zatvorima je vrlo dobra - počeo je ministar te na začuđene reakcije kolega ministara dodao: Objasnit ću! 

Rekao je kako u zatvorima ima 3.700 mjesta, a da fali više od tisuću mjesta. 

- Dakle, imamo odličnu popunjenost - pojasnio je ministar. Potom se osvrnuo samo na zatvor u Zagrebu rekavši kako nedostaje 358 mjesta. Ovim Projektom zatvor bi se dogradio za toliko mjesta. 

- Dogradnja bi koštala 13 milijuna eura, 50 posto bismo financirali kroz zajam, a ostatak bismo osigurali kroz tri godine u proračunu - rekao je Miljenić te kratko dodao kako nakon zagrebačkog na red dolazi šibenski zatvor.

Za Brodotrogir ponude dali Danko Končar i Slobodan Ljubičić

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić govorio je o preuzimanju Brodotrogira. Pojasnio je kako će ići proces prodaje. Javila su se dva ponuđača, Jadranska ulaganja Danka Končara i More Trogir Slobodana Ljubičića.

- Ponude će se revidirati i bit će transparentne - rekao je Čačić. 

Vlada prodaje Croatia osiguranje

Nakon što analiziraju ponude, u roku od tjedan dana Vlada bi trebala odlučiti usvaja li odluku.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o početku privatizacije Croatia osiguranja. 

Prema Linićevim riječima Hrvatska je u CO.u dioničar u 82% temeljnog kapitala, a namjera je prodati dio do 50% i uz pretpostavku dokapitalizacije i jačanja CO-a. 

- Okrećemo se prodaji zbog jačanja društva koja dokapitalizacijom može ojačati položaj u životnom osiguranju, a Vladi su to važni prihodi za financiranje deficita - rekao je Linić.  Dodao je kako je Vladi važno imati pouzdanog savjetnika, koji će procijeniti tržište i zainteresirane kupce te dati ocjenu modela privatizacije.

Deklasifikacija Tuđmanovih zapisa za tužbu protiv Srbije

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske za potrebe tužbe Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...