Obavijesti

News

Komentari 49

Premijer: Neka susjedi gledaju svoj posao, a mi ćemo svoj!

Premijer: Neka susjedi gledaju svoj posao, a mi ćemo svoj!
9

Milanović kaže kako nakon 20 godina neće dopustiti političke optužnice referirajući se na suradnju s BiH oko pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima

VIDEO

Hrvatska 20 godina nakon rata i dvije godine prije zaključenja rada Haaškog suda neće primati političke optužnice, poručio je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade. 

U Banskim dvorima izglasan je zaključak o suradnji s BIH kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima. Naime, 20 godina nakon rata u Hrvatsku stižu predmeti s političkim inkriminacijama i frazama po kojima, poručio je premijer, Hrvatska neće postupati. Podsjetio je da je i tribunal rekao svoje o Hrvatskoj ulozi u BiH te o oslobodilačkom rati i Oluji. 

- Od toga se moramo zaštiti, ali i upozoriti susjednu državu i svaku drugu državu, iako priznajemo neovisnost pravosudnih tijela, da takve stvari vrijeđaju naš pravni poredak, da su protivne su našim nacionalnim interesima. Jasno dajemo do znanja da ćemo zaštiti svoje ljude u čiju nevinost vjerujemo i za koje nisu ponuđeni nikakvi argumenti. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima teoretski može suditi i u Hrvatskoj, ali političke optužnice Hrvatska više neće primati i na to preventivno upozoravamo prije svega susjede. Neka gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj - zaključio je Milanović

U Vladi napominju da je interes svih pa i Hrvatske, individualno procesiranje svih zločina te da smo u tom dijelu spremni pružiti svaku pomoć bilo kojoj zemlji. 

Vlada je odgovorila i na interpelaciju 21 saborskog zastupnika vezanu uz njezinu ulogu u postupku pregovora Europske unije i SAD-a o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Navode da snažno podržavaju pregovore za sklapanje TTIP-a jer se radi o konkretnoj prilici da EU i SAD stvore najveći prostor slobodne trgovine na svijetu. 

- Sva je prilika da će biti potrebna ratifikacija tog sporazuma. Ako nam on iz nekog razloga ne odgovara ili ugrožava naše interese u budućnosti Hrvatski sabor, a može i odbiti. Zato zaista ne vidim potrebe za ovoliko nemira oko nečega što je slobodna trgovina. Podsjetio je da ovakav ugovor EU ima i s Kinom. 

- Ne znam zašto oko Kine nema toliko buke. Sjedinjene Američke Države su sigurno nešto naprednije od Kine, a ako može s Kinom i Južnom Korejom onda valjda može i sa SAD-om. Razumijem da se netko želi politički dopasti ali ovo je potpuno pogrešna tema - poručio je Milanović

Naveo je da je Hrvatska mala država koja može prosperirati jedino uz otvorenost i vanjsku trgovinu. 

- Ljudi dolaze kod nas, troše novac i ne možemo biti s jedne strane otvoreni, a s druge potpuno zakopčani. To ne ide. Naša šansa je u otvorenosti. O GMO-u i o svemu drugome ćemo voditi računa, ali najlakše je reći neću, ne može, doviđenja. Zato pozivam ne na razum nego baš na to da pogledamo koji je Hrvatski interes - zaključio je Milanović. 

Obiteljski zakon

Banski dvori u saborsku proceduru uputili su i nacrt Obiteljskog zakona koji je u siječnju suspendirao Ustavni sud. Potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić izvijestila je da zakon u Sabor ide u dva čitanja te da su u njemu napravljene potrebne ispravke te pojašnjene nejasnoće. 

- Ono što je važno jest da su svi instituti zbog kojih smo donosili ovako veliku reformu obiteljskog zakonodavstva i ostali. Od plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, obiteljskih medijatora, posebnih skrbnika. Napomenula bih da smo u međuvremenu zbog toga što nismo imali posebne skrbnike za osobe koje su lišene poslovne sposobnosti izgubili još jednu presudu na Europskom sudu za ljudska prava i građani će opet platiti cijenu neusklađenosti našeg zakonodavstva s konvencijama koje su potpisivane u proteklom periodu - poručila je.

Dokapitalizacija HPB-a

Vlada je donijela odluku o stvaranju potrebnih uvjeta kojima se osigurava postupak dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke u iznosu do 550 milijuna kuna. Državni ured za upravljanje državnom imovinom ima zadatak osigurati novac. 

Ministar financija Boris Lalovac rekao je da Vlada ne može izravno uplatiti 550 milijuna kuna, budući da se radi o državnoj potpori, a Europska komisija zatražila je sudjelovanje privatnih investitora u dokapitalizaciji, u manjem iznosu.

- Odluka Vlade prva je odluka koja će omogućiti pribavljanje sredstava sa strane države, ali i pronalaženje privatnih investitora - rekao je. 

Lalovac je naveo da je HPB stabilan, profitabilan i bez ugroze poslovanja.

Dokapitalizacija HPB-a nužna  je kako bi HPB ispunio zahtjev regulatora za minimalnom stopom adekvatnosti kapitala koja je trenutno ispod minimuma.

Istraživanje nafte i plina

Banski dvori dali su trima tvrtkama dozvole za istraživanje nafte i plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske na šest istražnih polja. Riječ je o Ini, Oando PLC iz Nigerije te Vermilion Zagreb Exploration, kojoj osnivač nizozemski Vermilion Morocco Exploration. 

Ina i Oando PLC istraživat će po jedno polje dok će Vermilion Zagreb Exploration bušiti na četiri polja. Dobitnici dozvola stječu pravo na istraživanje ugljikovodika i izravnu dodjelu koncesije u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića. 

U Vladi navode da su dodijeljene dozvole temelj za početak pregovora s naftnim kompanijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa