Obavijesti

News

Komentari 16

Vlada je dodijelila nove ugovore za zapošljavanje žena: 'Ovo je mudro koncipiran projekt'

Vlada je dodijelila nove ugovore za zapošljavanje žena: 'Ovo je mudro koncipiran projekt'
4

Vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba. Ravnatelj HZZ-a osvrnuo se na korona krizu istaknuvši kako je trenutno 155.000 nezaposlenih

VIDEO

Napravili smo instrument kako na tržište rada vratiti naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažirati lokalne jedinice samouprave, udruge i dati nužnu skrb starijim osobama, istaknuo je premijer Andrej Plenković u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prilikom uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za drugu fazu programa "Zaželi", za zapošljavanja žena. 

Ovim "jako mudro koncipiranim projektom", kako je rekao Plenković, ženama starije dobi, koje su teže zapošljive na tržištu rada, omogućuje se zapošljavanje na poslovima pružanja potpore i podrške starijima i osobama u nepovoljnom položaju. Prilikom uručivanja ugovora nije bilo rukovanja zbog epidemije koronavirusa. 

- 6000 žena za 30.000 starijih osoba, to je rezime prve faze i to je jako, jako dobro. Vidim da su posebno učinkoviti bili naši prijatelji u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je bilo 59 ovakvih projekata, 1300 žena, u Vukovarsko-srijemskoj sa 34 projekta i 810 žena. Splitsko-dalmatinskoj sa 29 projekata i 623 uključene žene - istaknuo je. 

Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), pripadnicima ciljanih skupina omogućuje pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a u četvrtak su ih uručili 106 u vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba. 

Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovom financijskom razdoblju iz ESF-a imala na raspolaganju 14,4 milijardi kuna, a ugovoreno je preko devet milijardi. 

- Samo radi ilustracije, kada je krenula naša Vlada 2016., korisnicima je iz ovog Fonda bilo isplaćeno samo 135 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 5,26 milijardi. Mislim da smo na ovaj način poslali još jednu poruku svim ruralnim krajevima Hrvatske na vrlo koristan i kvalitetan način - rekao je. 

Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je kako projekt "Zaželi" traje više od tri godine, a već pri kraju prve faze projekta razmišljali su o nastavku.

- Koliki je interes, kvaliteta i što sve taj projekt znači za lokalnu samoupravu, možda najbolje govori činjenica da je od planiranih 300 milijuna kuna za fazu dva, u manje od 48 sati došlo više prijava nego što tih 300 milijuna kuna pokriva - rekao je dodavši da su se iz tog razloga odlučili iz ESF-a uzeti dodatna sredstva pa sada druga faza iznosi oko 550 milijuna kuna. 

Ono što je specifično za ovaj projekt, dodao je, da on od četiri prioritetne osi, ESF-a pokriva tri - zapošljavanje, obrazovanje i socijalna uključenost. 

Uz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, sukreator programa je, koji je aktiviran 2017. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

- Program ispunjava višestruke ciljeve - unaprjeđuje položaj žena na tržištu rada i štiti prava žena, promiče socijalnu uključenost i suzbijanje siromaštva, uključuje žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada te vodi skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju - rekao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar. 

155.000 nezaposlenih

Osvrnuo se i na krizu izazvanu epidemijom koronavirusa istaknuvši kako je stopa nezaposlenosti unazad tri mjeseca bila povijesno niska te se kretala na 5,5 posto.

- Međutim  u situaciji nastanka pandemije, mi smo se morali, sukladno smjernicama Vlade, preorijentirati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i u tu svrhu smo angažirali sve naše snage. Željeli smo postati pouzdan i vjerodostojan partner našim poduzetnicima i radnicima - rekao je naglasivši kako je HZZ kroz ta tri mjeseca za očuvanje radnih mjesta isplatio 5,1 milijardu kuna za 560.000 radnika.

- Kada sada pogledamo situaciju na tržištu rada, možemo reći da su Vladine mjere polučile uspjeha, budući da danas imamo oko 155.000 nezaposlenih i nije došlo do velike nezaposlenosti - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke