Obavijesti

News

Komentari 2

Vlada je prihvatila amandman na proračun za HC i klizišta

Vlada je prihvatila amandman na proračun za HC i klizišta
1

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako je nakon 16 rundi pregovora sa sindikatima postignut dogovor o povećanju osnovica za obračun plaća za dva posto posto

VIDEO

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila  odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.      

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako je nakon 16 rundi pregovora sa sindikatima postignut dogovor o povećanju osnovica za obračun plaća za dva posto posto, o povećanju naknade za putne troškove sa 0,75 na jednu kunu po kilometru te da će i ove i idućih godina zaposlenima u javnim službama biti isplaćena božićnica i regres.

Osnovica za obračun plaće u javnim službama utvrđena je u visini od 5.421,54 kune bruto, a Vladinom odlukom ta će se osnovica primjenjivati s plaćom za mjesec studeni, koja se isplaćuje u prosincu.
Temeljem TKU-a, istaknuo je Pavić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, profesori, liječnici, učitelji, djelatnici u kulturi, socijalnoj skrbi, njih 180.000, u idućoj godini bi dobili ukupno dodatnih dvije milijarde kuna

- U proračunu za 2018. godinu, pored 1,49 milijardi kuna za mirovine, najveće izdvajanje je upravo za ovo povećanje plaća državnih i javnih službenika u vrijednosti od 1,4 milijarde kuna više nego 2017. godine. Kada na to na dodamo božićnicu, koja košta 270 milijuna kuna i regres od 270 milijuna kuna, ukupni paket koji smo ponudili bio je vrijedan dodatnih dvije milijarde kuna - poručio je Pavić.

Vlada je raspravila i amandmane podnesene na prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu te je predložila zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Kako je istaknuo ministar branitelja Tomo Medved, na Zakon o braniteljima podnesena su 26 amandmana. Vlada je prihvatila amandmane Odbora za zakonodavstvo na članke 25., 34., 100., 124., 125. i 181., Odbora za ratne veterane na članke 102. stavak 1. i 142., Kluba zastupnika HNS-a na članak 168., kao i Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku na članak 201.

Vlada je odbila zastupničke amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu, a prihvatili su samo jedan i to onaj HNS-ov vezan za Hrvatske ceste i sanaciju klizišta. Oni su predložili da se iznos za sanaciju klizišta poveća za sedam milijuna kuna te da se za taj iznos smanji stavka kamata na primljene zajmove. 

Na prijedlog proračuna za iduću godinu i prijedloge financijskih planova izvanproračunskih fondova zastupnici su podnijeli 147 amandmana te dva na prijedlog Zakona o izvršenju državnog proračuna.Najveći dio amandmana na prijedlog proračuna odnosi se na resore znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa, mora, prometa i infrastrukture...  Kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, od 147 njih 25 zastupnici nisu podnijeli u skladu sa Zakonom o proračunu, a jedan je povučen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe