Obavijesti

News

Komentari 195

Vlada je sad priznala da nema model otkupa INA-inih dionica

Vlada je sad priznala da nema model otkupa INA-inih dionica
5

Osam mjeseci od šokantne najave da ćemo kupiti Inu od Mađara, vlada tek traži savjetnika da vidi koliko bi to trebala platiti. Postoje navodno samo kriteriji za odabir modela, ali je čak i to upitno

VIDEO

Otkupit ćemo cijeli MOL-ov paket Ininih dionica. Učinit ćemo to prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv i koji u konačnici neće povećati javni dug RH.

Jučer se napunilo točno osam mjeseci otkako je premijer Andrej Plenković dao tu izjavu na Badnjak. Pokazalo se da nema niti modela niti je sigurno da će Vlada uopće otkupiti Inu, a još manje na koji način i koliko bi to trebalo platiti. U četvrtak su tek odlučili potražiti savjetnika za cijeli proces.

Vlada je jučer tek odlučila objaviti poziv za savjetnika. A tek onda bi savjetnik, nakon što ga odaberu, trebao procijeniti koliko Ina vrijedi i koliko bi trebalo Mađarima platiti za gotovo polovicu kompanije.

Zanimljivo je da se u odluci Vlade spominje odabir savjetnika tek “za mogući otkup dionica Ine koje drži MOL”. I sam premijer Andrej Plenković nije bio previše riječit, ali je i on spomenuo da bi savjetnik trebao pomoći pri odluci o mogućem otkupu dionica.

Tek imaju kriterije za model

Dakle, to je prilično ublaženi stav od odlučnosti da će dionice biti otkupljene. Osim toga, iz obrazloženja odluke o odabiru savjetnika jasno je da nikakav model za otkup nije bio poznat na Badnjak. Štoviše, nema ga ni sad, iako Vladino povjerenstvo za Inu na čelu s premijerom Plenkovićem radi već sedam mjeseci.

- Savjet je u dosadadašnjem radu usuglasio kriterije za odabir modela financiranja otkupa dionica koje drži MOL - stoji u jučerašnjem obrazloženju Vlade.

Dakle, model ne postoji niti osam mjeseci kasnije. Postoje navodno samo kriteriji za odabir modela, ali je čak i to upitno. Osim toga, da se kupnjom ne smije povećati javni dug, niti jedan drugi kriterij dosad nije poznat.

Treba napomenuti da su prije mjesec dana stizale i neslužbene najave da se od otkupa dionica odustalo, ali je premijer rekao da savjet radi i da to nije točno. Ako se od otkupa i nije odustalo, jasno je da ove godine neće biti ništa od otkupa. Nikakvi pregovori u ovih osam mjeseci nisu ni počeli s mađarskim MOL-om.

Dok sve to traje, mađarska strana čeka i rezultat druge arbitraže, mnogo ozbiljnije nego prve koju je Hrvatska izgubila.
Ako Hrvatska izgubi arbitražu jer nije kupila plinski biznis Ine koji je potpisao Ivo Sanader, morat će platiti i dvije do četiri milijarde kuna odštete te će si znatno oslabiti hrvatsku poziciju.

Ante Čikotić, bivši Mostov državni tajnik u Ministarstvu energetike, pozdravlja Vladin zaključak, ali se ne može načuditi sporosti kojom sve ide.

Nevjerojatno kašnjenje

- Očito ne znaju što žele s Inom. Oni su nakon osam mjeseci napravili tek nulti korak. Prije pet mjeseci smo imali pripremljen natječaj za odabir savjetnika koji su samo trebali objaviti. Ako nastave raditi ovim tempom, doći ćemo u postfosilno doba do odluke o kupnji Ine. Postoje Vladin savjet, ministar energetike i tri državna tajnika, pa trebaju početi raditi - kaže Čikotić.

Most je kaže, napravio svoj model otkupa Ine, ali se Vlada o njemu uopće nije očitovala. Oni podržavaju otkup dionica jer je Ina bitna za energetsku sigurnost, ali i tranziciju.

Čikotić upozorava da savjetnik, kad ga jednom izaberu, mora biti sposoban napraviti financijsku forenziku Ine.

Grbin: Bacanje novaca

S druge strane, SDP-ovcu Peđi Grbinu je izbor savjetnika čisto razbacivanje novcem.

- To će biti bačeni novac jer će u konačnici cijena Ine biti ona koju MOL bude tražio, a nikakav savjetnik neće utjecati na tu cijenu. Mi ni danas, osam mjeseci nakon najave otkupa, ne znamo ni koliko će otkup stajati i odakle ćemo to platiti. Ne znamo ni što je cilj nacionalizacije Ine? Je li to da je ponovno prodamo? - rekao je Grbin za N1 televiziju.

A u Sisku je jučer sindikat opet upozorio da MOL želi ugasiti rafineriju i prevoziti naftu u rafineriju Rijeka. Iz Ine su odgovorili da se to neće dogoditi i da rade na sustavnom, održivu rješenju za Inu, te da sindikat uznemiruje javnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela