News

Komentari 18

'Vlada je za povećanje plaća svima, a ne samo odabranima'

'Vlada je za povećanje plaća svima, a ne samo odabranima'

Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine.

- Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine - komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Za učitelje ćemo vidjeti

O zahtjevima učitelja i nastavnika za povećanje plaća kazao je da će danas vidjeti koji su njihovi zahtjevi i ima li uopće po tom pitanju potrebe za razgovorom budući da su prošle godine sklopljeni granski kolektivni ugovori i da zahtjevi nisu vezani za kolektivno pregovaranje.

- Učitelji traže povećanje kroz koeficijente, prošle godine su sklopljeni granski kolektivni ugovori po tom pitanju i sada ćemo vidjeti koje će zahtjeve iznijeti i da li po tom pitanju uopće ima potrebe za razgovorom, što ćemo učiniti, koji su zahtjevi i koliko su teški ti zahtjevi - rekao je  Aladrović.

Osvrnuo se i na zahtjeve zdravstvenih radnika za većim plaćama ustvrdivši kako su tu stvari vrlo jasne budući da njihov granski kolektivni ugovor ističe 31. listopada.

- Iz konteksta Ministarstva rada ovdje su stvari vrlo jasne, granski kolektivni ugovor za djelatnike zdravstva ističe s 31.10. i tu ćemo raditi maksimalno na tome da dođemo do rješenja. Osobno mislim da smo blizu rješenja - kazao je i dodao da ono što je ranije parafirano košta oko 395 milijuna kuna.

Nacionalna mirovina u potpunosti implementirana 2021.

O nacionalnoj mirovini ministar rada i mirovinskog sustava kazao je da će biti u potpunosti implementirana 2021. godine, da će se do jeseni sljedeće godine složiti zakonodavni okvir, te da su radne skupine već počele raditi na tome.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da politički idemo s nacionalnom mirovinom te da će ona postati element unutra mirovinskog sustava odnosnu sustava socijalne skrbi - naglasio je dodavši kako je prerano govoriti koliko će to državu koštati.

Kazao je i da postoji maksimalna skupina od 53 tisuće ljudi koji će 2021.imati više od 65 godina, a neće imati primanja.

Kada je riječ o referendumskoj inicijativi '67 je previše' ustvrdio je da nema pomaka u razgovorima sa sindikatima, te da je sada na potezu Hrvatski sabor nakon čega će se vidjeti u kojem smjeru će to ići dalje.

Najčitaniji članci